Nevladin i vladin sektor zajedno da idu ka ostvarivanju ciljeva

0

Na Palama je danas otvorena regionalna konferencija „Saradnja institucija i organizacija civilnog društva“, čiji je cilj jačanje demokratske kulture dijaloga i saradnje institucija vlasti i organizacija civilnog društva u Srpskoj, podsticanje razvoja civilnog društva i dobre uprave.

Regionalnoj konferencija na Ekonomskom fakultetu prisustvuje i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić, koja je istakla značaj ovog skupa i za Pale i za cijelu Srpsku, navodeći da je cilj uspostavljanje koordinacije i pružanje korisnih informacija među institucijama i organizacijama civilnog društva.

„Svako ima svoje viđenje, svoj stav o određenim pitanjima. Bitno je da postoji saradnja i povratne informacije sa svih strana da bi postojao ispravan sud o bilo kojoj temi“, istakla je Gašićeva.

Gašićeva je naglasila da resorno ministarstvo ima odličnu saradnju sa civilnim sektorom, te da im mnogo znače povratne informacije koje dobijaju od njih, kao i od organizacija udruženja građana sa kojima sarađuju, jer su to informacije koje treba da usmjeravaju rad ministarstva.

Konferenciju je otvorila poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović, koja je prije početka rekla novinarima da je saradnja javnog i civilnog sektora veoma važna jer od stepena te saradnje u znatnoj mjeri zavisi i nivo razvijenosti.

Ona je navela da će na prezentaciji govoriti o saradnji Narodne skupštine Republike Srpske i nevladinog sektora, ali i poslanika u vezi sa saradnjom sa nevladinim sektorom.

Stevanovićeva je dodala da ima izuzetno korektnu saradnju sa određenim nevladinim organizacijama.

Izvršni direktor Mreže nevladinih organizacija Republike Srpske i organizator regionalne konferencije Batrić Šekara rekao je da je cilj uspostavljanje dijaloga između institucija vlasti, organizacija civilnog društva, umrežavanje, te izrada javnih politika koje će biti realizovane sa institucijama.

„Smatramo da su ovakvi događaji neophodni Republici Srpskoj sa stanovišta unapređenja međusektorske saradnje, uspostavljanja dobre prakse i dijaloga koji je neophodan“, naveo je Šekara.

Prema njegovim riječima, neki od prijedloga koji će uslijediti jesu potpisivanje sporazuma sa institucijama Republike Srpske, organizacijama civilnog društva, a jedan od primjera dobre prakse je otvaranje vladine kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Šekara je dodao da je za danas planiran radni dio kome prisustvuju predstavnici različitih institucija vlasti, predstavnici organizacija civilnog društva i iz lokalnih zajednica.

Direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je da će na konferenciji govoriti o nerazumijevanju koje zna da postoji između vladinog i nevladinog sektora da bi objasnio da su im ciljevi slični, te da treba zajedno da djeluju ka njihovom ostvarivanju.

Gujon je istakao da je cilj Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu prvenstveno očuvanje kulture i identiteta srpskog naroda.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da današnja konferencija na Palama koju organizuje Mreža nevladinih organizacija Republike Srpske govori o značaju saradnje nevladinog sektora i javnih institucija.

On smatra da saradnja može biti veoma značajna u dijelu internacionalizacije oblasti, s obzirom na to da se dešava da mnogi javni pozivi za međunarodne projekte ne mogu biti podržani jer nema saradnje lokalne zajednice i organizacija civilnog društava.

„Mislim da su organizacije civilnog društva korektivi vlasti, odnosno da su spremni da popune stvari koje institucije vlasti, u ovom slučaju gradska uprava ne mogu kvalitetno da urade. Te će organizacije civilnog društva dopreti do ciljnih grupa koje će nekako ispostaviti svoje zahtjeve u odnosu na zahtjeve koje bi ispostavili javnom sektoru“, naveo je Ćosić.

Ćosić, koji je i predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske, ističe da godinama unazad u kontinuitetu pokazuju da su opredijeljeni za saradnju sa nevladinim organizacijama u bilo kom sektoru djelovanja.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je konferencija prilika da opštinska uprava sumira rezultate saradnje sa nevladinim organizacijama.

„Opština Pale prethodnih godina započela je određene zajedničke aktivnosti sa nevladinim organizacijama kroz RELOAD projekat i sliče aktivnosti, svi naši projekti su transparentni. Još postoji mnogo toga što treba uraditi, ali možemo reći da smo napravili značajne pomake“, istakao je Jugović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments