Нетачно да Влада троши новац локалних заједница

2

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић оцијенио је данас да уплитање америчког амбасадора Мајкла Марфија у сваки сегмент живота у Републици Српској доживљава врхунац и истакао да је нетачна његова изјава да Влада Републике Српске узима од локалних заједница новац за финансирање неких својих потреба.

„Нисам никад имао прилику да видим ниједног дипломату да је себи дозволио тај ниво ароганције, уплитања и коментарисања свега и свачега, а посебно неистинитог коментарисања и изношења неистинитих тврдњи“, рекао је Ћосић Срни.

Према његовим ријечима, Марфијева тврдња да Влада Српске новцем локалних заједница финансира неке своје потребе апсолутно је нетачна.

„Једина је истина да је тренутни мањак ПДВ-а у односу на планирани у нашим буџетима између три и 3,5 одсто“, рекао је Ћосић и додао да је за очекивати да ће тај мањак, који је највећим дијелом узрокован повећањем буџета институција БиХ, отплатом спољног дуга у цијелој БиХ и промјеном закона о акцизама, бити саниран до краја године.

Ћосић, који је и предсједник Савеза општина и градова Републике Српске, изражава жаљење што је Марфи дозволио себи да без адекватне провјере износи овакве ствари.

„Требало би да зна да је великим дијелом све добро што је урађено у нашим локалним заједницама урађено захваљујући Влади Републике Српске и да однос Владе и локалних заједница функционише добро, што очигледно неки центри моћи покушавају да подрију“, додао је Ћосић.

Он је оцијенио да честе посјете Марфија општинама и градовима гд‌је су начелници и градоначелници из опозиционих странака говори о томе да се амерички амбасадор покушава сврстати на страну оних који настоје да униште и обесмисле овакав однос локалних заједница и Владе Републике Српске.

„Боље би му било, ако је добронамјеран према овој земљи, да уважи све њене грађане и људе који не размишљају по политичкој матрици коју он представља и у име које наступа“, закључио је Ћосић.

Марфи је навео у ауторском тексту да „САД неће стајати по страни док предсједник Додик и његови политички другови покушавају поцијепати ткиво БиХ, дестабилизовати земљу и регион и спријечити напредак БиХ према ЕУ“. Додика је оптужио да „блокира владу, пријети миру и настоји уцјењивати или малтретирати друге политичке лидере у земљи, као и међународну заједницу“.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ko trosi novac sa Jahorine,dali Pale?

Trosi ga Dodo za svoj budget koji je veci nego Vucicev!