FOČA – Proljeće u Nacionalnom parku „Sutjeska“, kada su Maglić i ostale planinske gromade koje ga okružuju prošarani ostacima snijega koji se lagano topi, a proplanci puni raznobojnog cvijeća, pruža jedinstven osjećaj uživanja u ljepoti prirode.

Napor koji je potrebno uložiti da bi se stiglo podno Maglića, kao što je to ovog vikenda uradila grupa novinara i turističkih radnika iz Srbije, Crne Gore i BiH, prepješačivši kroz snijeg dobrih pet kilometara, brzo se zaboravlja.

Susret ljeta i zime na Prijevoru, ispod samog vrha Maglića, djeluje nestvarno.

Idiličnu sliku, na 1.660 metara nadmorske visine, upotpunjuju i planinske kolibe Nacionalnog parka „Sutjeska“, zidane od kamena, kao i katuni koji će uskoro da ožive dolaskom nomada iz Hercegovine.

Na ovaj lokalitet, udaljen dvadeset kilometara od Tjentišta, stiže se terenskim vozilom ili minibusom Parka, a u ovo doba godine, zbog neotopljenog snijega, prohodno je oko 15 kilometara.

Direktor Novinske agencije „Sputnjik“ Nikolaj Sokolov, koji je na Maglić doveo i dvanaestogodinjeg sina Olega, kaže da je Nacionalni park „Sutjeska“ zanimljiv spoj prirodnih ljepota i kulturno-istorijskog nasljeđa.

„Smatram da je to izvanredna mogućnost za ljubitelje aktivnog odmora i ljubitelje prirode, a i za takozvane jugonostalgičare, zato što prvo mogu da obiđu spomen-park, a poslije da idu u planine i uživaju u lijepoj prirodi“, navodi Sokolov.

Novinarku Radio Novog Sada Irinu Samopjan, urednika turističkog magazina „Peta strana sveta“, očarao je pogled sa Prijevora na Maglić, Volujak, Sniježnicu i Zelengoru, ali i prolazak obodom praušume Perućice.

Ona dodaje da su za Vojvođane ovi predjeli posebno egzotični.

Olivera Krivokapić, vlasnica Turističke agencije „Trend travel“ iz Herceg Novog, najavljuje posjete turista sa Crnogorskog primorja.

„Unijećemo u naš program izlet i obilazak Nacionalnog parka `Sutjeska`, jer je veoma blizu, dva časa vožnje od Herceg Novog, a netaknuta je priroda. Znam da će se ljudima svidjeti. Ja sam iznenađena ovom prirodom, ovom ljepotom, sve je očaravajuće“, priča Krivokapićeva.

Ruta prema Magliću obuhvata i posjetu prašumi Perućica, biseru Parka.

Sa vidikovca na Dragoš sedlu pogledom se može obuhvatiti čitava prašuma, u čijem središtu se nalazi vodopad Skakavac, visok 70 metara.

Ovdje je sve prepušteno dejstvu prirode i intervencije čovjeka nisu dozvoljene, pa čak ni branje bilja. Drveće samo umire i pada od starosti ili dejstva vjetra, snijega i groma, truli i pretvara se u humus.

„Perućicu koristimo samo za promociju i prezentaciju, a naravno i za naučnoistraživački rad. Posljednjih godina dolazi sve više istraživača kako iz Zapadne Evrope, tako i Amerike“, priča Đorđe Vuković, stručni saradnik za kulturno-istorijske vrijednosti Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Maglić i Perućica, zajedno sa Trnovačkim jezerom, zatim Vučevo, Volujak, prostranstva Zelengore sa gorskim očima, ali i spomen-kompleks Bitke na Sutjesci i „OK fest“, iz godine u godinu privlače sve više turista.

Mirjana Radović, šef sektora za razvoj Parka, kaže da turisti najviše vole upravo ovu rutu, koja je organizovana za predstavnike medija i turističkih agencija.

„Takođe, atraktivno je i Trnovačko jezero, do kojeg se lako dolazi sa Prijevora. Naravno, tu su i jezera Zelengore, kao nezaobilazna destinacija za posjetu“, navodi Radovićeva.

Ona je napomenula da su, osim hotela „Mladost“, paviljona i planinskih koliba, od ove godine u ponudi i luksuzni apartmani u vilama u neposrednoj blizini memorijalnog kompleksa i restorana „Komlen“, kapaciteta 30 ležajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments