Nerješeno pitanje zdravstvene zaštite na Jahorini

0
Nerješeno pitanje zdravstvene zaštite na Jahorini
 
CURE i poslednja zrnca iz peščanog časovnika, koji odbrojava vreme do prvog naleta turista na Jahorinu. Planina je potpuno ”umivena”. Sve su češći zabrinuti pogledi u nebo, jer se temperatura na Jahorini penje do, za ovo doba godine, nezabeleženih petnaest stepeni. Osim snega kojeg nema, Olimpijskom centru ”Jahorina” glavobolju zadaje i još nerešeno pitanje zdravstvene zaštite.
Proteklih šest godina dežurstva na planini ”odrađivali” su lekari iz Doma zdravlja Pale, koji su u svaku smenu kretali opremljeni ”do zuba”, jer u improvizovanoj ambulanti ničeg nije bilo. Dozlogrdilo je belim mantilima sa Pala da se svakodnevno bore sa vetrenjačama i brinu o zdravlju desetak hiljada turista, bez elementarnih uslova za rad.
– Otvoreno smo rekli da ne možemo da preuzmemo obavezu dežurstva lekara od 24 časa, jer ne raspolažemo sa toliko kadra. Takođe, uslovi u kojima su lekari do sada radili su ispod svakog nivoa, pa smo tražili da se nađe adekvatan prostor za ambulantu sa potrebnom medicinskom opremom – kaže za ”Novosti” Mira Kaurin-Trifković, direktor paljanskog Doma zdravlja
– Do sada su nas ”vile
nosile”, pa na planini nije bilo velikih nesreća i
tragedija, ali više ne želimo da izazivamo sudbinu – kaže Trifkovićeva i poručuje da je ekipa paljanskih lekara spremna da radi na Jahorini, ali pod uslovima koje propisuju pravila profesije.
Izlaz iz ovog začaranog kruga obećavaju iz OC ”Jahorina”.
– Posetioci planine moraju

da imaju na raspolaganju lekara 24 časa. Iako je vremena malo, taj zadatak ćemo odraditi za predstojeću sezonu. Osim Doma zdravlja Pale, pregovaramo i sa Kliničkim centrom Kasindo, da nam obezbede potreban broj svojih kadrova. Pri OC je desetočlana profesionalna ekipa Gorske službe, koja je uvek prva na skijalištima, gde su nezgode najčešće – kaže Branko Koroman, direktor OC ”Jahorina”.
Skijališta su maksimalno obezbeđena svim potrebnim obaveštenjima i upozorenjima za skijaše, tvrdi Koroman.
Pregovori oko organizovanja zdravstvene zaštite na planini odvijaju se pod budnim okom Slobodana Savića, načelnika opštine Pale, koji tvrdi da ”neće dopustiti nikakve propuste i da će turisti imati sve što je potrebno”.

DVA INCIDENTA LANE
PROŠLU zimsku sezonu na Jahorini obeležila su dva incidenta. Prvo se pokvarila žičara Skočine i desetine skijaša su, na izuzetno niskim temperaturama, više časova ”visili” u korpama. Nadljudskim naporima članova Gorske službe izbegnuta je katastrofa i sve je završeno samo sa manjim promrzlinama kod nekih turista.
Samo nekoliko dana kasnije, teško se povredila sedamnaestogodišnja Novosađanka Isidora Pešić. Devojka je sa teškom povredom glave transportovana u sarajevsku bolnicu, gde je zbrinuta. Ovaj slučaj na površinu je izbacio brojne ”šupljine” u službi zdravstvene zaštite na Jahorini. Sve se dobro završilo po Isidoru, ali je pitanje koliko su pouka odgovorni izvukli iz svega.

Vecernje Novosti / palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare