Nepovoljni uslovi za organizaciju skijanja

6

Olimpijski centar „Jahorina“ obavijestio je skijaše i ljubitelje planine da će zbog nepovoljnih vremenskih prilika skijanje sutra i za vikend biti moguće na poligonu Poljice zahvaljujući isključivo najmodernijem sistemu za osnježavanje „Snoufektori“.

Olimpijski centar ističe da do 5. januara neće biti moguće organizovati skijanje na Jahorini, ukoliko ne dođe do promjene meteoroloških uslova i pojave temperaturnog minusa koji je neophodan za funkcionisanje sistema za vještačko osnježavanje.

Olimpijski centar „Jahorina“ je uložio sve napore i u prethodnom periodu preduzeo sve aktivnosti neophodne za početak sezone.

„Ski-staze su uređene, žičare remontovane i jezera za vještačko osnježavanje u potpunosti napunjena vodom. Da bi tradicionalni sistem vještačkog osnježavanja adekvatno funkcionisao neophodno je da temperatura vazduha bude minus tri stepena Celzijusa ili niža, a za potpuni efekat neophodna je i niža vlažnost vazduha“, navedeno je u saopštenju.

Sistem osnježavanja „Snoufektori“ koji proizvodi snijeg na temperaturi do plus 15 stepeni nabavljen je prvenstveno za potrebe organizacije takmičenja ski Kup-a na ski-stazi Prača i premješten je na poligon Poljice i konstantno je u pogonu. Nažalost jedan „Snoufektori“ sistem nema kapacitet da osnježi kompletnu Jahorinu.

„U skladu sa trenutnim vremenskim prognozama i pojavom temperaturne inverzije tokom koje se bilježe niže temperature vazduha u gradu nego na planini, obavještavamo skijaše da adekvatna i bezbjedna priprema skijaških staza neće biti moguća u narednih 15 dana“, navodi se u saopštenju.

Od sutra će u terminu od 9.00 do 16.00 časova u pogonu biti i Gondola Poljice za panoramsku vožnju do vrha kao i Olimpijski bar koji će biti dostupan za goste i u subotu, 24. decembra, od 20.30 časova za nastup pjevačice Ane Bekute.

Iz Olimpijskog centra napominju da su u cijelom regionu zabilježene visoke temperature, više nego što je trend za ovo doba godine i svi ski-centri u bivšoj Jugoslaviji imaju veliki izazov kada je organizacija skijanja u pitanju.

Iz Olimpijskog centra „Jahorina“ su se zahvalili skijašima za razumijevanje i iskazali nadu da će se vremenske prilike promijeniti te da će Jahorina uskoro dočekati skijaše u punom sjaju.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Čedo Matović)

Pretplati se
Obavijesti me o
6 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Moram da likujem, izvinite!

Nista od rekorda ove godine

Žao mi ovih što uložiše milione pa ih neće uspjeti povratiti ove sezone, občan narod će se snaći … ko i uvijek.

Dobro ovo kažeš za ove kvazibiznismene toliki hoteli, moteli,apartmani , vikend kuće za izdavanje sve puno i krcato, ali ono glavno nema snijega. Biće da su te velike gazde slabi vjernici, slabo se mole Bogu, njima je Bog bio i ostao samo lična zarada i ekstraprofit. Bog im okrenuo leđa, snijega nema, pa mogu samo da gledaju u oblake.

Biće snijega kad tad,veće je čudo što ga je bilo na pretek zadnje nekolike godine,a radilo se čitavo ljeto ne može non stop da se obaraju rekordi.

zaduzeni skoro 200mil.godisnje kako kazu a lazu, izvuku 4mil.km.sve rekord do rekorda..