Neophodna podrška Vlade RS za otvaranje agromediteranskog smjera u Trebinju

2

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić i gradonačelnici Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić i Trebinja Mirko Ćurić zatražiće od resornog ministarstva da u Trebinju bude otvoren agromediteranski smjer u okviru Poljoprivrednog fakulteta ovog univerziteta.

Nakon sastanka u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Kulić je rekao novinarima da je ovaj smjer dobio licencu još 2013. godine, ali da zbog male zainteresovanosti nastava nije realizovana.

„Sada se situacija promijenila i, uz podršku gradova Trebinje i Istočno Sarajevo, nadam se da će Vlada Republike Srpske dati saglasnost za upis prve generacije studenata na ovaj studijski program već naredne akademske godine“, naveo je Kulić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da očekuje veliki odziv studenata, koji će po završetku školovanja naći zaposlenje u Trebinju ili nekom drugom gradu u Republici Srpskoj.

„Što se tiče uslova, mi kao grad dajemo na raspolaganje sve naše kapacitete, ali očekujemo i od nadležnih da se maksimalno angažuju. Ovo će biti još jedan dislociran fakultet iz Istočnog Sarajeva iz kojeg će dolaziti profesori, koji su danas izrazili spremnost da pomognu kako bi se ova visokoškolska ustanova održala“, rekao je Ćurić.

On smatra da je Trebinje u posljednje vrijeme uradilo mnogo po pitanju poljoprivrede, navodeći da je Centar srednjih škola iškolovao kvalitetne kadrove, da je osnovan Agrarni fond koji ima znatno veće kapacitete u odnosu na prethodni period te da je otvorena „Hercegovačka kuća“ u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

„Smatram da svi ovi projekti idu u prilog tome da se otvori Poljoprivredni fakultet ovog smjera upravo u Trebinju. Važno je istaći da je od tridesetak vinarija u Republici Srpskoj, 25 u Trebinju“, rekao je gradonačelnik Trebinja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić istakao je da su Republika Srpska i Univerzitet u Istočnom Sarajevu vršnjaci i da istovremeno slave 30 godina postojanja.

Ćosić je naglasio da je ovaj univerzitet odavno prihvatio decentralizovanu ulogu u razvoju visokog obrazovanja u ovom dijelu Srpske i tako doprinio ostanku mladih ljudi na području od Brčkog do Trebinja.

„Drago mi je što Gradska uprava Trebinja i gradonačelnik razmišljaju o tome kako da mladi ostanu u gradu u kojem postoji baza za razvoj agromediteranskog smjera“, rekao je Ćosić.

On je istakao da će Istočno Sarajevo razviti još nekoliko licenciranih studijskih programa koji će biti vezani za Poljoprivredni fakultet u Istočnom Sarajevu.

Ćosić kaže da uvažava sva ulaganja koja Vlada Republike Srpske realizuje u Istočnom Sarajevu, kao što su početak gradnje Studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu, zgrade Rektorata i Muzičke akademije, ističući da sve to doprinosi razvoju Univerziteta i očuvanju istočnog dijela Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

“Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin je istakao da je, osim ovog, u planu i da se uvede studijski program mediteranska poljoprivreda na Poljoprivrednom fakultetu. Studijski program bi se izučavao u Trebinju i bio bi posvećen kulturama i poljoprivrednim oblastima koje su tipične za mediteransko područje.“https://www.glassrpske.com/lat/drustvo/vijesti/rektor-univerziteta-u-banjaluci-u-planu-studijski-programi-sinologija-i-mediteranska-poljoprivreda/392141 Pa je li osniva Banjaluka ili Istočno Sarajevo u Trebinju fakultet? Pita li iko ima li kakve koristi od ovoga? ili samo osnivaj fakultete. Sem Medicine i ETF-a svi fakulteti bilježe pad u broju studenata, vi osnivate novi smjer poljoprivrede.

Ovdje je klasican sukob i borba dva javna univerziteta. Lud,zbunjen,normalan: dobro pitanje : da li pocinje sa radom odjeljenje univerziteta iz IS ili BL?
Javnost moli odgovor.