Neophodna bar još jedna operaciona sala

0

FOČA – Direktor Kliničko-bolničkog centra /KBC/ u Foči Veljko Marić izjavio je da je u ovom centru, iako se do sada mnogo ulagalo, i dalje neophodna rekonstrukcija centralne sterilizacije, opremanje operacionog bloka, bar još jedna operaciona sala, te opremanje jedne laboratorije za interventnu kardiologiju.
„Pojedinačno obnavljanje opreme kroz kreditna sredstva neophodno je u dijagnostici i na odjeljenjima. Takođe, neophodno je sagraditi novi dijalizni centar i isti opremiti“, istakao je za „Fokus“ direktor KBC-a, kojeg karakterišu organizovanost, brza dijagnostika, opremljenost i dobra saradnja sa drugim zdravstvenim ustanovama.

On je ocijenio da se komplikovani operativni zahvati sigurno ne bi mogli izvoditi u Foči da nema dobre rendgenske i ultazvučne dijagnostike, te biohemijske i mikrobiološke, ali i patohistološke podrške. „Od prošle godine uveli smo i proceduru bezbolnog porođaja, odnosno epiduralnu anesteziju. U svakom slučaju, naši pacijenti za komplikovane intervencije ne trebaju ići van Foče“, istakao je Marić.

On je dodao da danas u Kliničko-bolničkom centru radi 76 specijalista, subspecijalista, magistara i doktora nauka, a još je na specijalizaciji njih 27 i na subspecijalizaciji četiri.

„Za ovu godinu planirano je zapošljavanje novih 14 specijalizanata. U edukaciji učestvuje 47 nastavnika iz Republike Srpske i 97 nastavnika Srbije i Crne Gore. Naši specijalisti svakodnevno imaju profesore, mentore, supervizore i eksperte u pomoći pri liječenju i operacijama naših pacijenata. Međutim, smatram da se može još više“, naglasio je Marić, istakavši da je ponosan kako na razvoj bolnice, tako i na utemeljenje ovdašnjeg Medicinskog fakulteta u kampus, koji je danas najljepši dio Foče.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare