Neobičan likovni izraz srednjoškolaca privukao brojnu publiku

0

FOČA – U galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči otvorena je izložba slika i crteža Srđana Kunarca i Anice Niković, članova srednjoškolske likovne grupe „Art in medijas res“, koja djeluje pri Srednjoškolskom centru.

Ova grupa, koju vodi profesor Ranko Kovač, trenutno okuplja petnaestak mladih likovnih talenata, a već godinama je poznata kao svojevrsna umjetnička baza iz koje, nastavljajući školovanje na likovnim akademijama, stasavaju akademski slikari.

Među brojnim posjetiocima sinoćnje izložbe, koje su oduševili radovi mladih slikara, bio je i pisac Veselin Gatalo.

„Ovo nisu mladi talenti, ovo su pravi slikari, volio bih da sam ovo ja nacrtao. Vidi se da puno čitaju, da puno uče i znaju. Ne mogu da vjerujem da su ovako mladi ljudi za tako kratko vrijeme uspjeli ovako nešto da urade“, rekao je Gatalo.

Jedan od dvoje autora izložbe, maturant Srđan Kunarac naveo je da su njegovi motivi bazirani na tradicionalnom slikarstvu i na stripu, te da pokušava, što je, kako kaže, možda i neuobičajeno, da spoji ta dva likovna izraza.

„Tradicionalno je taj neki realizam, baziran na stvarnim motivima iz prirode i portretima, dok strip definiše više stvari, kao što su prenaglašena forma, više se koriste crne boje, nema toliko sjena, što je dosta slobodniji stil“, pojasnio je mladi umjetnik.

On je dodao da su slike rađene tokom četiri godine školovanja, tako da se vidi napredak i razlika između prve i posljednje.

„Najveću zahvalnost dugujemo našem profesoru Ranku Kovaču, bez čije podrške ništa ovo ne bi bilo moguće“, rekao je Kunarac, koji namjerava da školovanje nastavi na likovnoj akademiji.

Učenica trećeg razreda gimnazije Anica Niković rekla je da se njen umjetnički izraz najviše bazira na crtanju u boji, a da bi se za njeno slikanje, kojim se manje bavi, moglo reći da je prelaz između realizma i impresionizma.

„Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija, iz nečega što nas oduševljava kao tinejdžere, kao osobe koje odrastaju. Sve ovo što radimo je, zapravo, jedan naš autoportret, ovo bi bilo upoznavanje autora. Crtamo ljude čije nas facijalne ekspresije oduševljavaju, neke naše idole, ljude koji su nam zanimljivi, crtamo pejzaže koji nam se svide, sve ono što nas dotakne“, navela je Nikovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost profesoru Kovaču jer sve radi iz čistog entuzijazma i ljubavi prema slikarstvu.

„Profesora, zaista, mnogo poštujemo, jer on nema nikakve koriste od toga što radi sa nama, osim ličnog zadovoljstva, a na otvaranje naših izložbi nikada ne dolazi, to je njegov princip“, rekla je Nikovićeva.

Izložba članova likovne grupe „Art in medijas res“ biće otvorena deset dana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare