Nenaučan pristup dovođenje Sarajevskog atentata u vezu sa početkom rata

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Sarajevski atentat je značajan svjetski događaj koji ima svoju predistoriju, a njegovo dovođenje u vezu sa početkom Prvog svjetskog rata predstavlja jedan potpuno nenaučni pristup, izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu Miroslav Perišić, autor knjige „Sarajevski atentat – povratak dokumentima“.

Perišić je, uoči početka promocije knjige, rekao novinarima da su različiti pogledi na sarajevski atentat, koji su preplavili svjetsku publicistiku i propagandu, više politički motivisani i oni imaju nenaučnu poruku, a to je da istorija može da se mijenja kako kome padne na pamet u svrhu dnevno političkih interesa.

„Ono što se desilo 28. juna 1914. godine je značajan događaj u svjetskoj istoriografiji, ali on ima svoju predistoriju i ne može se posmatrati izolovano. On mora da se posmatra u procesima koji su tekli još u drugoj polovini i krajem 19. vijeka“, pojasnio je Perišić, koji je i direktor Državnog arhiva Srbije.

Prema njegovim riječima, pripreme za Veliki rat su počele u posljednjim decenijama 19. vijeka, tako da dovođenje u vezu atentata u Sarajevu sa uzrocima Prvog svjetskog rata su potpuno nenaučni pristupi.

„O tome se dosta raspravlja u naučnoj javnosti, postoje knjige, dokumenti, istraživanja i svako ko je naučno odgovoran može samo na taj način da sagledava istoriju, koja bez razumijevanja konteksta ne postoji. U knjizi je objavljeno više od 200 dokumenata, ima i mnogo novih“, naveo je Perišić.

Jedan od tih dokumenata, dodaje Perišić, jeste i dojava iz Zemuna da će se dogoditi atentat na Franca Ferdinanda u Sarajevu.

„Dojava je austrougarskim vlastima poslata 17. juna, samo 11 dana prije atentata. Znači da su njihove vlasti posjedovale informaciju da će se atentat dogoditi, ali nisu reagovali. To jedan od ključnih dokaza da su oni pustili da se atentat dogodi, a da odgovornost za to snose oni koji su obezbjeđivali Ferdinanda, a to nisu uradili kako treba“, ukazao je Perišić.

Perišić je istakao i da nikome iz bezbjednosnih službi koje su čuvale prijestolonasljednika tog kobnog dana nije suđeno, a neki su čak i napredovali u službi.

„Mislim da je to jedan od pokazatelja o čemu se zapravo radi“, zaključio je Perišić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare