Nenad Lučić pronašao unosan posao u stočarstvu

0

Lučić se ne bavi samo prodajom ovaca, on i supruga prodaju mlijeko i prerađevine od mlijeka i tako zarađuju za život.

Paljanin Nenad Lučić, koji je 30 godina radio na mašini glodalici na Koranu u “Famosu”, posvetio se ovčarstvu i tu pronašao novi unosan posao.
Oni koji u ova teška ekonomska vremena ostaju bez posla počeli su da se bave privatnim biznisom.

“Nema više “Famosa” koji je zapošljavao nekoliko stotina radnika. Za penziju sam mlad, a za rad – star. Ko će da me primi” – objašnjava Lučić.

Kako kaže, odmalena je zavolio ovce, pošto je to tradicija u familiji Lučića. Čuvao ih je u slobodno vrijeme. Sada se opet posvetio tom poslu i odmah počeo da uvećava stado i da živi od njega.

“Imao sam sreće što imamo svoje pašnjake, pa ne moram ići dalje sa ovacama, ali sam imao priliku da vidim i upoznam ljude koji se bave istim poslom kao ja. Počeli su sa jednom ovcom, a sada su već domaćini sa stadom” – ističe Lučić.

Prodaja najbolje ide za Božić i praznike, ali ima mušterija koji dolaze i svakih 15 dana.

Pašnjaci Lučića nalaze se u naselju Koran, koje popularno zovu “Dedinje”. Iako je to urbano područje sa šetalištem, nema problema ni sa vlastima niti sa komšijama čije se kuće nalaze u blizini pašnjaka.


Od kvalitetnog mlijeka gospođa pravi zdrav ovčji sir

Stanovnici često hrane ovce, a ima mnogo posjetilaca koji šetaju i slikaju se pored pašnjaka, jer su iza šume zlatne planine Jahorine.

Lučić se ne bavi samo prodajom ovaca, on i supruga prodaju mlijeko i prerađevine od mlijeka i tako zarađuju za život.

“Nema zdravijeg mlijeka, sira i kajmaka od paljanskog. Pašnjaci su puni ljekovitih trava gdje pase moje stado” – napominje Lučić.

On ističe da ovaj posao jeste težak, ali je i unosan, te da može da se živi od njega.

Nenad Lučić kosi travu, suši i slaže sijeno, a zatim plasti i stavlja u jasle za zimu – da bi ovce, osim koncentrat, imale i dosta sijena.

“Livada je ljekovita, tu rastu razne ljekovite trave, nema automobila, čist vazduh, šuma – i to je ono što daje kvalitet mlijeku i život ovcama da se razmnožavaju i budu velike” – zaključuje Lučić.

(www.palelive.com / Srna / Pripremila: Svetlana Pavlović)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments