Nemanjino stanje bolje nakon operacije

0

FOČA – Nepokretni mladić iz Foče Nemanja Starović, za čije liječenje je prikupljana novčana pomoć, započeo je fizikalne terapije u Banji „Rusanda“ u Melencima kod Zrenjanina, nakon operacije na Vojnomedicinskoj akademiji /VMA/ u Beogradu.

Nemanjina majka Brankica Tomović kaže da se njegovo stanje mnogo popravilo zahvaljujući operaciji.

„Nema više drhtavica, bolova i preznojavanja, što mu je najviše smetalo. Sada ima više volje i snage, bazirao se na vježbe, trudi se“, rekla je Tomovićeva.

Najveći problem za dalji oporavak su rane od dekubitusa nastale od sjedenja zbog kojih Nemanja trenutno ne može da bude primljen u neki od savremenih rehabilitacionih centara.

„Mislili smo negdje dalje, ali nigdje neće da ga prime sa dekubitusom, dok to ne sanira. Nastojimo da i to postignemo u okviru ove rehabilitacije, glavni cilj nam je robotika, nadam se da ćemo uspjeti u što kraćem roku“, kaže Tomovićeva.

Doktori sa VMA koji su operisali Nemanju preporučili su da rehabilitaciju nastavi u nekoj od klinika u kojima se vježbe izvode pomoću robota.

„U Nišu od skoro radi Klinika za robotsku rehabilitaciju `Neuromedik`, ali ne primaju pacijente sa dekubitusom. Obraćali smo se i klinikama `Glavić` i `Arhitera` u Zagrebu, svi su nas odbili dok to ne saniramo“, navodi Tomovićeva.

Proces zarastanja rana mora da ide prirodnim putem, uz mnogo truda, okretanja i muke, pošto operativnim putem to nije moguće jer Nemanja ne može da leži na stomaku, objašnjava majka, ali je najvažnije da nakon operacije on sa mnogo više nade ide u dalju borbu.

„Muči se sa dekubitusom, ali ima veliku želju i volju, pa je uspio da dobije i upalu mišića na početku vježbe, koliko je bio uporan. Radi na pojačanju gornjeg dijela tijela, vježba ruke da bi mogao dalje da nastavi vježbe, da pokušaju da ga stave u uspravan položaj“, rekla je Tomovićeva.

U dobrotvornim akcijama u Foči i Nevesinju prikupljeno je 65.000 KM za Nemanjino liječenje i tim sredstvima trenutno se plaća njegov smještaj u Banji i novca ima dovoljno za sada.

„Za sada, za ovo liječenje u banji, ima dovoljno novca, dok bi za robotsku rehabilitaciju bilo potrebno više jer u klinikama u Hrvatskoj 21 dan košta od 5.000 do 7.000 evra. Dok su išle akcije za djevojčice Helenu Gavran i Ivanu Bjelogrlić odlučili smo da zaustavimo akciju jer su one bile životno ugrožene, a Nemanja je nakon operacije stabilno. Akcija se uvijek ponovo može pokrenuti ako bude potrebno“, rekla je Tomovićeva.

Ona je u Nemanjino ime zahvalila sugrađanima za veliku podršku.

„Mali je grad, ali ima veliko srce, što je pokazao u ove tri akcije. Nemanja je ganut velikim odzivom, on bi najradije došao da svima zahvali, ali biće vremena, doći će ako Bog da“, rekla je Tomovićeva.

Nemanja je potpuno nepokretan od maja prošle godine, kada se u Tivtu, gdje je radio kao parketar, povrijedio pri skoku u more.

Povreda je bila takve prirode da ljekari nisu davali mnogo šanse da će preživjeti.

Nakon operacije u Podgorici liječio se u bolnici u Banjaluci i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabiltaciju „Dr Miroslav Zotović“, a zatim i u bolnici u Nevesinju, odakle je u oktobru prebačen na VMA.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare