Nemanja ne gubi nadu da će prohodati – sugrađani prikupljaju pomoć

1

FOČA – Nepokretnog Fočaka Nemanju Starovića /26/ u oktobru očekuje operacija kičme u Beogradu, a zatim i dugotrajna rehabilitacija, najvjerovatnije van Republike Srpske, za koju je potrebno obezbijediti sredstva.

Nemanja je prošle godine radio na postavljanju parketa na Crnogorskom primorju, gdje se povrijedio pri skoku u more.

„Radio sam parkete, laminate, brodske podove i 27. maja na Trojčindan uzeo sam slobodan dan i otišao na jednu pulu u Tivtu sa koje sam skočio. Nisam vidio da se povukla voda, skočio sam na stijenu i slomio vratni pršljen“, priča Nemanja, koji je trenutno smješten u Bolnici u Nevesinju.

Kičmena moždina mu je bila gotovo prekinuta i povreda je bila takve prirode da ljekari nisu davali mnogo šanse da će preživjeti.

Nakon operacije u Podgorici liječio se u bolnici u Banjaluci i u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabiltaciju „Dr Miroslav Zotović“, odakle je u martu prebačen u Nevesinje.

Danas je poptuno nepokretan, a ljekari su uspjeli da mu djelimično osposobe desnu ruku da može samostalno da upravlja invalidskim kolicima.

Nemanja kaže da svakim danom osjeća sve jače bolove, ali ne gubi nadu da će uspjeti da se oporavi.

„Ne dam se, neću se predati – sve je u Božijim rukama i u rukama ljekara“, kaže Nemanja.

On je zahvalio dobrim ljudima koji su počeli da prikupljaju novac za njegovo liječenje.

„Hvala Foči, Nevesinju i svima koji mogu da mi pomognu i koji hoće da opet budem onaj stari, da mogu da radim kao prije“, kroz suze je izgovorio mladi Fočak.

Nemanja je veliki borac, kao i njegova majka Brankica Tomović, koja se prisjeća da su mu, kada je primljen u bolnicu u Podgorici, ljekari davali samo jedan procenat šanse da će preživjeti.

„Nakon operacije, doktor je rekao da će biti veliki uspjeh ako uspijemo da ga dignemo do kolica. Mi smo uspjeli da ga dignemo do kolica, a ja se nadam da ćemo uspjeti mnogo više“, kaže majka Brankica.

Ona je uspjela da se izbori da Fond zdravstvenog osiguranja Srpske pokrije troškove operacije koja će biti obavljena na Vojnomedicinskoj akademiji /VMA/, ali će biti potrebno obezbijediti novac za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, koju planiraju da nastave, najvjerovatnije, u Sloveniji ili Hrvatskoj, a da u ovom trenutku nije moguće precizirati o kom iznosu je riječ.

„Pošto smo iscrpili sve svoje mogućnosti – ja ne radim, suprug je na birou, što ode na crno po tri mjeseca nije dovoljno, tako da je pokrenuta akcija i hvala svim ljudima od srca. Pred Nemanjom i pred svima nama je teška bitka.
Ja ne odsustajem od njega, a nadam se ni ovaj dobar narod, koji je pomogao do sada, a nadam se da će pomagati i dalje“, rekla je Brankica.

Šef odjeljenja Palijativne njege nevesinjske Bolnice Dalibor Kovačević kaže da Nemanja trenutno trpi jake bolove, često ima drhtavicu i grčenje gornjih ekstremiteta i obilna znojenja, a da je pregledom u Beogradu ustanovljeno da je došlo do pucanja fiksatora koji su mu u Podgorici ugrađeni na kičmu.

On je naveo da je potrebno zamijeniti pločice i šrafove kojima je kičma fiksirana, kako bi bile spriječene dalje komplikacije, što bi trebalo biti urađeno na VMA, te da bi nakon toga trebalo početi proces rehabilitacije u nekoj od većih i ozbiljnijih klinika.

Pomoć za Nemanju može se uplatiti na žiro račun njegove majke Brankice Tomović u Unikredit banci: 5514802542860755.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

pitanje za administartore: MOžete li provjeriti račun na koji se treba uplatiti jer ovaj ima samo 11 cifara?