Nema zaraženih virusom korona

1

Direktor Doma zdravlja na Palama Ivan Šarac izjavio je da na području ove opštine nema zaraženih virusom korona, da je pod nadzorom 59 lica, ali se očekuje da će se taj broj povećavati jer se kući vraćaju studenti i radnici koji rade u inostranstvu, što će potrajati najmanje još 15 dana.

„Kućna izolacija traje 14 dana. Dom zdravlja ima prostoriju u blizini Higijensko-epidemiološke službe u kojoj se može obaviti pregled pacijenta ukoliko dođe do sumnje na virus, a ako se odredi dalje liječenje, biće prevezen u Bolnicu `Srbija` u Istočnom Sarajevu“, naveo je Šarac na konferenciji za novinare nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je rekao da polako stižu maske i oprema, te apelovao da građani smanje kretanje i ako prepoznaju nekoga ko je došao iz rizičnih zemalja, a nije se prijavio Domu zdravlja Pale, da ga prijave kako bi bio stavljen pod kontrolu.

Šarac kaže da Dom zdravlja radi u punom kapacitetu sa svojih 12 službi i da je 24 časa dostupan građanima.

On je zahvalio načelniku Pala Bošku Jugoviću na finansijskoj pomoći koju im pruža u ovoj situaciji.

Komandant Štaba za vanredne situacije opštine Pale Boško Jugović apelovao je da lica koja se vraćaju na ove prostore iz rizičnih zemalja budu korektna i da se prijave na vrijeme kako bi proveli u kućnoj izolaciji 14 dana i kako bi se smanjila mogućnost da zaraze druge.

On je pozvao građane da se uzdrže od javnih okupljanja koja potencijalno mogu da dovedu do širenja bolesti i da budu društveno odgovorni jer ishod ove borbe protiv nevidljivog neprijatelja isključivo zavisi od pojedinaca.

„Strategija borbe protiv virusa korona zasniva se na strogom pridržavanju uputstava Štaba za vanredne situacije. Ukoliko i dođe do pojave virusa korona, ona će biti u najmanjem obimu i spremni smo za ono što nas očekuje“, naglasio je Jugović.

On navodi da opštinska uprava, zajedno sa paljanskim Crvenim krstom, nastoji da obezbijedi pomoć najstarijim licima jer su oni najugroženija kategorija stanovnika i zato posebnu komunikaciju održavaju sa Domom za starija lica „Natura“, čijim se štićenicima dostavlja pomoć.

Jugović je istakao da nema potrebe za panikom i da sve institucije na području opštine sarađuju da bi zaštitile zdravlje građana.

Šef komunalne policije u opštini Pale Srđan Šarac rekao je da su policajci stalno na terenu, te pohvalio sve preduzetnike koji poštuju propise.

„Sprovodimo kontrolu lica kojima je određena kućna izolacija. Nismo imali slučajeva da neko ne poštuje propise. Jutros su imali 20 kućnih posjeta tim licima i nije utvrđena nijedna nepravilnost. Ako neko ne poštuje mjere kućne izolacije slijedi novčana kazna i kazna zatvora do dvije godine“, naglašava Šarac.

On ističe da se građani Pala pridržavaju svih mjera, da u noćnim satima nema nikoga na ulicama jer su ozbiljno shvatili situaciju sa epidemijom vurusa korona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare