Nema zaraženih, pod zdravstvenim nadzorom 92 lica

0

U opštini Pale nema oboljelih od korona virusa, a 92 lica su pod nadzorom nadležnih službi, što je za 15 više nego juče, dok je za devet osoba završen četrnaestodnevni zdravstveni nadzor, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije opštine Pale.

Petnaest osoba koje su od jutros, odnosno sinoć pod nadzorom, na područje opštine Pale stigle su iz zemalja regiona, po dvoje sa područja Srbije i Hrvatske, dok je sedam lica došlo iz NJemačke, dvoje iz Holandije, te po jedno lice sa Malte i iz Kanade i njih će za vrijeme trajanja nadzorne mjere, kao i sva druga lica koja su odranije pod nadzorom svakodnevno obilaziti kontrolni organi, odnosno pripadnici opštinske Komunalne policije, kojima će po potrebi asistirati i pripadnici policije Republike Srpske.

„Ono što je u ovom trenutku specifično jeste činjenica da na području opštine Pale, od ukupnog broja lica koja su pod propisanim zdravstvenim nadzorom ima njih dvadeset čije matične adrese nisu u ovoj lokalnoj zajednici i oni se nalaze u apartmanima u Palama i na Jahorini“, navodi se u saopštenju.

Iz opštinskog Štaba za vanredne situacije potvrđeno je da se ta lica svakodnevno uredno javljaju nadležnoj službi u Domu zdravlja Pale, te da ih, kao i sve ostale osobe kojima je propisana mjera zdravstvenog nadzora redovno kontrolišu pripadnici paljanske Komunalne policije.

Štab za vanredne situacije i dalje apeluje i upozorava sve građane koji su evidentirani i stavljeni pod zdravstveni nadzor da su obavezni da ispoštuju sve što im je naloženo od Doma zdravlja i kontrolnih službi, radi sopstvenog i zdravlja građana Pala uopšte.

Svi koji se ne budu pridržavali naloženih mjera, odnosno ukoliko ih pripadnici Komunalne policije opštine Pale ne zateknu na kućnim ili adresima koje su prijavili kao mjesto boravka tokom zdravstvenog nadzora, biće novčano kažnjeni, a potrebno je da znaju da je i Republički štab za vanredne situacije, posredstvom MUP-a Republike Srpske propisao i jasne krivične sankcije u skladu sa odredbama krivičnog zakona, podsjećaju iz Štaba za vanredne situacije ove lokalne zajednice.

Takođe, iz Štaba apeluju na neodgovorne pojedince koji su primijećeni da organizuju žurke i pijanke na određenim lokacijama, ostavljajući za sobom gomile smeća, da to više ne čine, imajući u vidu činjenicu da na taj način ugrožavaju svoje, ali i zdravlje stanovnika opštine Pale.

„Svjesni smo da lijepo vrijeme i vikend nose potencijalni rizik većeg okupljanja i u saradnji sa Policijskom stanicom Pale obilazićemo i ovdašnja izletišta s namjerom da djelujemo odogovorno i preventivno, te spriječimo eventualna masovnija okupljanja“, naglašava se u saopštenju.

Pripadnici Policijske stanice Pale već su reagovali na ovu pojavu i nastaviće da pojačanim patrolnim aktivnostima i dalje prate da li ima eventualnog kršenja naredbe opštinskog Štaba u vezi sa zabranom masovnih okupljanja, te u slučaju da ih bude primijeniti propisane sankcije.

Na području opštine Pale završena je dezinfekcija javnih ustanova i preduzeća, koju je sprovela ovlaštena firma, a opštinsko preduzeće „Pale stan“ dostavilo je zajednicama etažnih vlasnika sa kojima imaju ugovor o održavanju stambenih zgrada određena sredstva za dezinfekciju zajedničkih prostorija.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare