Nema požara širih razmjera

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo u proteklom periodu nisu se suočavali sa požarima širih razmjera, ali su zbog potencijalne mogućnosti da do njih dođe spremni da adekvatno reaguju, rekao je Srni starješina ove jedinice NJegoš Vukadin.


Vukadin je potvrdio da svakodnevno imaju sitne intervencije u šumskim područjima i na livadama, gdje gori nisko rastinje, što im na vrijeme bude dojavljeno, ali i sami svakodnevno organizovano i planski izviđaju i obilaze teren, jer je povećan rizik od požara zbog visoke temperature, a male količine padavina.

„Sarađujemo sa šumskim gazdinstvima, opštinama u sastavu grada i stanovništvom, na koje apelujemo da što više učine na preventivnoj zaštiti od požara“, izjavio je Vukadin.

On je poručio građanima i pravnim subjektima da prilikom paljenja korova ili bilo kakvog posla sa otvorenim plamenom budu veoma oprezni, kako ne bi došlo do širenja vatre i ugrožavanja ljudskih života i imovine.

„Prije nekoliko dana sa saradnicima sam obišao rejon Ravne planine i Jahorine, gdje smo utvrdili da šumsko gazdinstvo ima određeni broj ljudi koji svakodnevno obilaze teren i dojaviće nam ukoliko se pojavi bilo kakav problem“, dodao je Vukadin.

Vukadin je kao dobar primjer saradnje naveo preduzeće „Majneks“, koje je vatrogascima stavilo na raspolaganje dva jezera kapaciteta oko 60.000 metara kubnih vode, hidrante, instalacije, prilazne puteve u rejonu skijališta.

On kaže da zonu odgovornosti ove vatrogasne jedinice od šest gradskih opština pokrivaju tri dobro organizovana odjeljenja koja su u ljudstvu, materijalno i tehnički dobro opremljena.

Vukadin je rekao da svako odjeljenje ima po tri ili četiri vozila koja većinom nisu starija od pet godina, a da su u posljednjih desetak godina izvršili znatno obnavljanje zaštitne opreme, opreme za spašavanje, kao i opreme za gašenje šumskih požara i drugih neophodnih sredstava.

(www.palelive.com / Srna / Foto ilustracija)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare