Nema potrebe za dodatnim dozama: Potrošeno 90 odsto vakcina protiv gripa

0

Od 25.000 besplatnih vakcina protiv gripa, građanima u Srpskoj na raspolaganju je preostalo još 2.514 neutrošenih doza.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Srpskoj počela je prije mjesec i po, a kako su nam potvrdili u Institutu za javno zdravstvo RS, Domovi zdravlja preuzeli su do sada 22.486 besplatnih doza.

– S obzirom na to da nisu utrošene doze koje su nabavljene, nije u planu nabavka dodatnih doza vakcina – potvrdili su za Srpskainfo iz Instituta.

Pravo na besplatnu vakcinu imaju pacijenti sa hroničnim oboljenjima zbog kojih su skloni teškim formama gripa, odnosno pacijenti na hemodijalizi, oni kod kojih je obavljena transplantacija bubrega, dijabetičari, pacijenti lečeni kardio-hirurškim metodama liječenja, HIV pozitivne osobe, deca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i obolela od cistične fibroze pluća, te svi zaposleni na infektivnim klinikama.

Na našem području, sezona gripa obično dostiže vrhunac krajem januara i u februaru, tako da možemo očekivati porast broja pacijenata oboljelih od gripe u narednom period, pojasnili su iz Instituta.

– Pozivamo sve građane, naročito starije od 60 godina i osobe sa hroničnim obolenjima, da se na vrijeme zaštite od gripe vakcinacijom. Potrebno je oko dve sedmice da se razvije imunitet nakon vakcinacije, tako da vakcinacija tokom decembra ili početkom januara obezbjeđuje zaštitu pre najintenzivnijeg perioda širenja virusa gripe- poručili su iz ove ustanove.

Pored besplatnih vakcina, Institut je nabavio i komercijalnih vakcina za zainteresovane građane. Njihova cijena je 28 maraka.

Iz Instituta preporučuju da se izmеđu vаkcinа prоtiv virusa korona i prоtiv gripе nаprаvi rаzmаk оd sedam dаnа.

(www.palelive.com / Srpskainfo – Nataša Telebak)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare