Nelogično i neobjašnjivo otkazivanje punomoći

0

ZVORNIK – Članovi pravno-ekspertskog tima Fabrike glinice „Birač“ u stečaju i zvorničke „Alumine“ ocijenili su danas da je odluka „Alumine“ da im otkaže punomoć legitimna, ali da u vezi sa tim postoji niz nelogičnih i neobjašnjivih poteza s obzirom na to da su preduzeli sve neophodne pravne radnje da zaštite interese „Birča“, „Alumine“ i Republike Srpske.
Rukovodilac pravnog tima Vitomir Popović rekao je na konferenciji za novinare u Bijeljini da su radili časno i profesionalno, te da začuđuje da su, uprkos dobrim rezultatima koje su otvarili, sada angažovane druge advokatske kancelarije koje su ranije bile umiješane u sačinjavanje ugovora o zalogama, odnosno u stvaranje spora koji danas postoji.

Popović kaže da je pravno-ekspertski tim imao nekoliko angažovanih advokatskih kancelarija u Srpskoj, te da je on koordinisao u nekoliko pravnih sporova koji su se ranije vodili u Litvaniji.

„Od 38 predmeta 14 smo riješili pravosnažno, a vrijednost tih sporova je više od 12 miliona KM“, rekao je Popović i dodao da je ovaj pravni tim riješio i određeni broj predmeta koji još nisu postali pravosnažan, a jedan od njih se odnosi na presudu Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 24. aprila kojom je odbijen zahtjev litvanske Ukio banke za naknadu potraživanja od 154 miliona KM.

On navodi da ih zabrinjava činjenica da danas neko govori o blokadi računa, o dnevnim štetama od tri miliona KM, o mogućnosti izbijanja ekološke katastrofe, a da se pravnom timu napiše da ne smije ulagati prigovor i da je oslobođen obaveza zastupanja.

Popović ističe da novoangažovana advokatska kancelarija iskoristila tekst prigovora na rješenje Osnovnog suda u Zvorniku, koji su na vrijeme uputili advokati i članovi ovog pravno-ekspertskog tima, što ukazuje na ozbiljno kršenje autorskih i ljudskih prava.

„Zabrinjava me da se sve ovo dešavalo uoči vaskršnjih praznika i neradnih dana. Sve ovo što se radilo u proteklim danima neko je želio iskoristiti za postizanje sporazuma i nagodbe“, rekao je Popović.

On kaže da je kontaktiran kao rukovodilac pravnog tima da se radi deblokade žiro računa „Alumine“ prizna iznos od nekih 80 miliona KM „Pavgordu“ iz Foče.

„Jasno sam rekao da mi na to nemamo pravo, niti imamo punomoći i ovlaštenja, da mi prvo podnosimo tužbe radi poništenja svih ugovora o kreditu i zalogama koje su nastale na nezakonit način, što je u prvostepenom postupku potvrdio i Okružni privredni sud u Bijeljini, te da istovremeno radimo na sačinjavanju sporazuma kojim će se nekome priznati određeno potraživanje“, rekao je Popović i dodao da su isključivo radili za zaštiti interesa „Alumine“, „Birča“ i Srpske.

Popović je naveo da su članovi ovog tima bili izloženi pritiscima koji su dolazili sa svih strana – od institucija, ali i od pojedinaca.

On ističe da ovaj pravno-ekspertski tim, kada je riječ o eventualnom poravnanju, nije želio da dozvoli da neko dođe do nečega što mu ne pripada i da ne želi da učestvuje u nečasnim i nemoralnim stvarima.

Član advokatskog tima Risto Kojić kaže da nikakvih propusta u radu ovog tima nije bilo, niti bilo čega što bi se moglo okvalifikovati kao nelojalnost vlastodavcu.

„Svi smo saglasni da je odluka o otkazivanju punomoći neprikosnoveno pravo vlastodavca. Ipak, u pozadini svega u obrazloženju `Alumine` za ovaj čin izražava se sumnja da je bilo nekih propusta u našem radu, te da je ova odluka donesena kako se dalje ne bi problematizovala situacija“, rekao je Kojić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare