Neko od prava socijalne zaštite koristilo 376 lica

0

SOKOLAC – U Centru za socijalni rad na Sokocu ove godine neka od prava socijalne zaštite koristilo je 376 lica, što je za 11 više nego u 2020, rekla je Srni vršilac dužnosti direktora ove ustanove Snježana Bašević.

Ona je navela da je ove godine dodatak za pomoć i njegu drugog lica koristilo 285 lica, što je za osam više nego lani, te dodala da je broj korisnika tog prava porastao u vrijeme pandemije.

Baševićeva je dodala da je od tog broja 57 korisnika prve grupe, odnosno nepokretnih lica koja su u potpunosti zavisna od pomoći i njege drugog lica i 228 druge grupe, koju čine lica djelimično zavisna od pomoći i njege drugog lica.

Prema njenim riječima, u porastu je broj lica za smještaj u ustanove socijalne zaštite, a posredstvom Centra do kraja godine to pravo će koristiti 16 lica, za dva više nego u prošloj.

„Svake godine je sve više naših sugrađana kojima je potreban smještaj u domove za starija lica. To su lica koja nemaju bliže srodnike da brinu o njima, nemaju imovinu, a zdravstveno su ugroženi, pa im pomažemo“, kaže Baševićeva.

Ona je dodala da za takva lica Centar snosi dio troškova smještaja u ustanove za starija lica.

Baševićeva je navela da su tri lica smještena u domove za lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj, jedno lice u Srbiji i jedno dijete u odgovarajuću ustanovu socijalne zaštite.

Ona je rekla da ove godine pravo na ličnu invalidninu na Sokocu koriste 52 lica, što je blagi porast u odnosu na 2020. kada ih je bilo 49.

Prema njenim riječima, novčanu pomoć Centra za socijalni rad koriste 23 lica, što je za dva manje nego prošle godine.

Osim ovih prava po Zakonu o socijalnoj zaštiti, preko Centra za socijalni rad zdravstveno osiguranje ove godine koristi 11 lica po osnovu korištenja bilo kog drugog prava iz socijalne zaštite.

Baševićeva je podsjetila da ima još niz prava koja se koriste po Zakonu o socijalnoj zaštiti u Republici Srpskoj, a koja građani ove lokalne zajednice koriste posredstvom Centra za socijalni rad.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare