Ne zaboraviti pokolj 6.000 Srba

0

– Sedam poslanika Narodne skupštine RS zatražilo je od opštine Rogatica i Vlade RS da se lokaliteti Stari Brod i Miloševići, na kojima su ustaše u proljeće 1942. ubili više od 6.000 srpskih civila, proglase područjem od opšteg interesa i da se godišnjica stradanja uvrsti u kalendar obilježavanja događaja značajnih za Srpsku!

Poslanik Zoran Đerić, koji je pokrenuo ovu inicijativu, kaže da je srpske civile, mahom žene i djecu, pobila zloglasna ustaška „Crna legija“ pod komandom Jure Francetića.

– Zločin nad Srbima u Miloševićima i Starom Brodu decenijama je vješto prikrivan od strane tadašnje vlasti. Umjesto da se poznati zločinci privedu pravdi i osude, zavladalo je neočekivano ćutanje, kao da se htjelo sve zaboraviti i kao da se čekalo da svjedoci pomru.

Međutim, preživjeli su to pamtili i prepričavali, mnogi i zapisivali. Nažalost, danas je mali broj svjedoka ovog masovnog pokolja – kaže Đerić.

On podsjeća da je 66 godina poslije stradanja, narod u Starom Brodu sagradio spomen-obilježje, kao svjedočanstvo budućim generacijama.

– U toku su radovi na završetku spomen-kapele, a na proljeće naredne godine planirana je prva liturgija. U planu su i druge aktivnosti, a sve s ciljem da se izgradi adekvatan spomen-kompleks, u znak sjećanja na ubijene srpske civile. Dosadašnje aktivnosti bile su rezultat djelovanja Srpske pravoslavne crkve, opština Rogatica, Višegrad, Sokolac i Han Pijesak, kao i brojnih građana, odnosno darodavaca.

Ovo je i prilika da se pored sjećanja na stravične ustaške zločine i odavanje počasti nevino stradalim srpskim žrtvama, čitav ovaj kraj otvori prema svijetu i bude mjesto okupljanja ljudi dobre volje. Iz tog razloga, očekujemo da će pomenuto spomen-obilježje biti uvršteno u prvu kategoriju spomenika od izuzetnog značaja za RS, a godišnjica stradanja u kalendar obilježavanja značajnih datuma – naglašava Đerić.

(www.palelive.com / Press.rs)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare