Ne zaboraviti borce i žrtve fašizma na Romaniji

0

SOKOLAC – Delegacije SUBNOR-a i opštine Sokolac položile su vijence na Spomen-kosturnicu žrtvama fašizma u Parku borca Romanije na Sokocu, obilježavajući 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je Sokolac jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja održava spomenike iz prethodnih ratova i podsjeća se na vrijednosti iz ranijih perioda.

„Već tri-četiri puta smo obnavljali ovaj spomen-park i sigurno ćemo to uraditi i u narednom periodu. Prošle godine smo postavili novu rasvjetu i dodatne svjetiljke, upravo da bismo dobro osvijetlili ovaj prostor koji je često meta huliganskog ponašanja“, istakao je Bjelica.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Sokolac Milivoje Janković rekao je da je 72. godišnjica pobjede nad fašizmom na Romaniji obilježena i godišnjom Skupštinom ove organizacije na otvorenom, kod Spomenika romanijskom borcu iz Drugog svjetskog rata.

„Čuvajući i njegujući tradiciju Narodnooslobodilačke borbe uspjeli smo obilježiti niz značajnih datuma iz istorije Drugog svjetskog rata u Srpskoj i učestovali u aktivnostima srodnih udruženja i organizacija naše lokalne zajednice“, rekao je Janković okupljenim članovima SUBNOR-a u Parku boraca Romanije.

On je ocijenio da nisu slučajno povezani istorijski datumi značajni za ljude na području Romanije.

Janković je podsjetio da je 20. maja 1944. forimarana 20. Romanijska udarna brigada, 21. i 22. maja 1992. formirane su Prva i Druga Romanijska brigada, a 12. maja 1992. formirana Vojska Republike Srpske.

U SUBNOR-u opštine Sokolac vjeruju da će u ovoj godini uspjeti da obezbijede sredstva iz budžeta opštine za saniranje oštećenja na Spomeniku romanijskom borcu i Spomen-kosturnici u Parku boraca Romanije, te sredstva za spomenik žrtvama fašizma u selu Kula.

Osamdesettrogodišnji Stojan Đerić, koji je potomak jednog od prvih poginulih boraca protiv fašizma na području opštine Sokolac, rekao je da je prva organizovana borbena partizanska akcija sa Čičom Romanijskim na čelu, bio napad na ustašku Žandarmerijsku stanicu u Žljebovima.

„Moj otac Mihajlo Mile Đerić, poginuo je tada pri povlačenju partizanske jedinice, ispred znatno brojnijeg i dobro naoružanog neprijatelja“, prisjeća se Đerić.

U njegovoj porodici sa sedmoro djece, od kojih je najstariji brat imao 18 godina, nastalo je, kako kaže, rasulo. Nedugo potom ustaše su odvele u zatvor njegovu braću Živka /13/ i LJubomira /15/ i pustili ih kući nakon batinanja i mučenja.

Đerić je istakao da je u borbi protiv fašizma stradalo mnogo mladih ljudi, žena i djece posebno, ali da se to polako zaboravlja.

„Kada obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom malo je naroda na tim skupovima odavanja počasti i pri polaganju vijenaca. Nije mi jasno zašto o tome mladi ne uče više u školi i zašto ne slušaju o značaju borbe protiv ove ljudske pošati i zla“, dodao je Đerić.

On je kao potomak poginulog borca i oficir JNA u penziji poručio mlađim generacijama da ne treba zaboraviti žrtve iz minulih oslobodilačkih ratova jer su i oni dali svoje živote za nove naraštaje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare