Ne postoji volja za rješenje političke krize

0

SARAJEVO – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da ne postoji volja da se riješi politička kriza u BiH.

„Postoje politike koje žele nekome nešto da nametnu, da legalizuju neke stvari koje nisu u skladu sa Ustavom i ta BiH ne može da funkcioniše i opstane“, rekao je Dodik novinarima poslije sastanka članova Predsjedništva BiH sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Kada je riječ o izbornoj reformi u BiH, srpski član Predsjedništva je rekao da svi traže da se nešto uradi na tom planu.

Prema njegovim riječima, tehničke izmjene Izbornog zakona ne mogu se usvojiti bez predstavnika Republike Srpske.

„U svim zemljama gdje se održavaju izbori, izborni učesnici razgovaraju o izbornim uslovima i dogovaraju se oko konsenzusa za te uslove. Nema države ni u okruženju ni u Evropi u kojoj se održavaju izbori da neko drugi nameće izborna pravila i to je apsolutno jasno“, rekao je Dodik.

Što se tiče Federacije BiH, Dodik je ponovio da je Republika Srpska spremna da podrži ono što se akteri u ovom entitetu dogovore oko člana Predsjedništva.

„Računamo da koncept koji bi se dogovorio oko Doma naroda i za nas mora biti prihvatljiv. Za sve ostalo i mi imamo svoje viđenje, kako treba da izgledaju tehnički uslovi za izbore, ko treba da bude vlasnik mandata“, rekao je Dodik i dodao da vlasnik mandata treba da budu političke partije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare