Научни скуп „Наука и стварност“ окупио 100 учесника

0

На Филозофском факултету на Палама данас је отворен Научни скуп „Наука и стварност“ који је окупио 100 учесника са 20 универзитета из земаља широм свијета, а декан Владан Бартула очекује да буду донесени важни закључци.

Међународни скуп одржава се у оквиру обиљежавања Дана Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Филозофског факултета Пале Владан Бартула изразио је задовољство што по 19. пут организују научну конференцију заједно са међународним и домаћим партнерима из земље и иностранства.

Бартула је рекао да је у организацији конференције узело учешће седам суорганизацијских партнерских Универзитета и четири научно-истраживачка центра.

Проректор за науку и истраживање и развој на Универзитету у Источном Сарајеву Јелена Крунић рекла је да ова конференција представља један од препознатљивих догађаја у календару научних збивања не само у земљи, него и региону.

„Тешко је организовати конференцију која у себи садржи толико различитих, а опет повезаних области, почев од религије, историје, језика до психологије и политикологије“, истакла је Крунићева.

Професор са Универзитета у Поатјеу у Француској Сања Бошковић Данојлић истакла је да је овај универзитет дугогодишњи партнер Универзитета у Источном Сарајеву, а да посебну сарадњу развију са Филозофским факултетом Пале, која се не тиче само наставних програма и размјене студената, већ и научно-истраживачког рада.

Она је навела да је из Француске дошло њих 11, изражавајући наду да ће сарадњу са Филозофским факултетом још више учврстити.

Ванредни професор на Факултету за историју, филологију и педагошке науке Универзитета „Алба Јулија“ из Румуније Ђорђета Оријан као учесник конференције представиће се радом о очувању културног насљеђа и улоге образовања.

„Наш факултет је суорганизатор научне конференције већ седму години заредом и срећна сам што сам поново на Палама са својим колегама. Радујем се наставку сарадње са Филозофским факултетом, а у будућности биће нам драго да њихове колеге и сарадници дођу у `Алба Јулију` у оквиру програмских размјена“, поручила је Оријан.

У оквиру „Дана Филозофског факултета“ у понед‌јељак, 20. маја, планирано је отварање изложбе „Орао, лав и крин – хералдика средњовјековних српских земаља“ у 17.00 часова у холу Филозофског факултета.

Обред ломљења славског колача биће на дан славе Светог Јована Богослова, у уторак, 21. маја, у 12.00 часова у деканату Факултета.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare