Naučni skup „Infoteh“ uspješno završen

0

Dvadeseti međunarodni naučni-stručni simpozijum „Infoteh-Jahorina“, koji je danas uspješno završen na Jahorini uz poštovanje epidemioloških mjera, opravdao je sva očekivanja i tako potvrdio visok nivo kvaliteta predstavljenih naučno-istraživačkih radova, izjavio je Srni dekan Elektrotehničkog fakulteta /ETF/ Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović.

Tokom trodnevne konferencije izloženo je 116 naučnih radova, posredstvom šest sesija, dvije poster sesije, pet virtuelnih sesija, te studenstke sesije.

Popović je rekao da se rad Sipmozijuma odvijao u kombinovanom formatu – uživo, onlajn, predavanja po pozivu, ali da su ipak ispoštovali sve mjere jer im je bitna bezbjednost učesnika i gostiju kojima su podijelili poklon-paket sa zeolit maskom koja traje mjesec dana.

„Posebnu pažnju učesnika privukla je tema o digitalizaciji poljoprivrede jer je to trend koji se razvija u svijetu i odnosi se na uvođenje informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivrednu proizodnju. Na konferenciji su bile kolege iz Novog Sada sa fakulteta Tehničkih nauka, koje su obradile tu temu, i kao takva je bila izložena i prezentovana kroz poster sesiju“, istakao je Popović.

Prema njegovim riječima, profesor Čedomir Milosavljević održao je predavanja po pozivu u onlajn formatu i obrađivao aktuelne teme iz automatskog upravljanja, kao i profesor Željko Đurišić, koji je govorio o temi „Unapređenje uslova integracije obnovljenih izvora energije u realnim mikromrežama“.

Popović je rekao da je cilj tradicionalnog skupa okupljanje eksperata, naučnika, inženjera, istraživača i studenata koji se bave informacionim tehnologijama i njihovom primjenom u sistemima upravljanja, kao i drugim oblastima.

On je rekao da se najkvalitetniji radovi sa ovog naučnog skupa objavljuju u Zborniku.

Glavne tematske oblasti Simpozijuma su „Računarski sistemi i softver“, „Komunikacioni sistemi i tehnologije“, „Energetski sistemi“, „Proizvodni sistemi“, „Sistemi upravljanja“ i „Elektronski sistemi“.

Organizator skupa je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa elektrotehničkim fakultetima iz Banjaluke i Beograda, Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Elektronskim fakultetom iz Niša i uz tehničko kosponzorstvo Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike.

Prvi Simpozijum „Infoteh-Jahorina“ održan je na Jahorini 2001. godine, kada je šest kompanija predstavilo svoje proizvodne i razvojne programe iz oblasti telekomunikacija, energetske elektronike, elektroenergetike, automatizacije i upravljanja procesima i tada su predstavljena 53 rada.

Simpozijum danas predstavlja jedan od vodećih skupova u regionu posvećenih oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihovoj primjeni u različitim oblastima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare