Nastup srednjoškolca u slavu srpskih ratnika

0

FOČA – Fočanski srednjoškolci obilježili su stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata istorijskim časom “Sto godina ponosa i slave”, koji je obogaćen dramskim nastupima, poezijom i horskim pjesmama u slavu srpskih ratnika.

Jedan od dramskih prikaza, koji su učenici izveli sinoć u Gradskom pozorištu, posvećen je Milunki Savić, a posjetioci su mogli da čuju i govor vojvode Petra Bojovića, kao i čuveni govor majora Dragutina Gavrilovića braniocima Beograda, a nisu izostale ni čuvene pjesme “Tamo daleko”, “Kreće se lađa Francuska” i druge poznate patriotske melodije.

“Ponosni smo i zahvalni našim precima na svemu što su radili i što su se izborili za našu slobodu. Mi smo kroz pjesmu, recitaciju i glumu željeli da prikažemo veliko stradanje srpskog naroda i da ga na taj način sačuvamo od zaborava”, rekla je učenica Jana Vuković.

Učenici Srednjoškolskog centra, među kojima je bilo i članova Amaterskog pozorišta, program su pripremili uz pomoć profesora istorije, srpskog jezika i muzičke kulture.

Profesor istorije Rajka Golijanin istakla je da je veoma važno njegovati kulturu sjećanja.

“A zadatak je na nama koji radimo sa mladom generacijom da ih animiramo da se sjećaju svojih predaka”, rekla je ona.

Profesor srpskog jezika i književnosti Branka Grujičić rekla je da su se potrudili da izaberu poeziju koja prati događaje tokom Velikog rata.

“Bilo je mnogo emotivnih i potresnih momenata, ali su učenici to veoma dobro iznijeli”, navela je Grujičićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments