Nastavljena izgradnja crkve brvnare

0

VIŠEGRAD – Familija Tasić nastavila je gradnju prve crkve brvnare u višegradskom kraju, u Čadinoj bari u selu Bijela. U familiji Tasić tvrde da bi osveštanje hrama trebalo da bude obavljeno do praznika Velike Gospojine – 28. avgusta.


„Preostalo je da se unutrašnjost hrama opkuje daskom, postave ikonostas, ikone, te patos, kao i da bude izgrađen zvonik, te riješeno pitanje elektrifikacije objekta“, kažu u Tasićima.

U ovoj familiji ističu da treba nabaviti i zvono.

Loza Tasića poziva sve koji mogu da daju doprinos završetku gradnje crkve brvnare koja će neobičnom i originalnom arhitekturom biti vjerska, ali i turistička atrakcija zbog živopisnog predjela gdje je izgrađena.

Sabor Tasića donio je odluku prije tri godine da izgrade hram u svom selu. Gradnju je blagoslovio mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Hram je izgrađen od brvana starih kuća iz sela Bijela i okoline, tako da je, kako kažu graditelji, „već star najmanje stotinu godina“.

Od avgusta prošle godine crkvu brvnaru već posjećuju brojni vjernici i turisti.

Ova svetinja udaljena je dva i po kilometara od magistralnog puta Vardište – Višegrad, na skretanju kod Bosanske Jagodine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare