Nastaviti sa kreiranjem ambijenta koji doprinosi zapošljavanju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Opština Istočna Ilidža prioritetno je usmjerena ka privredi i kreiranju ambijenta za privredne subjekte koji grade svoje poslovne kapacitete na teritoriji ove lokalne zajednice što doprinosi zapošljavanju, izjavio je Srni načelnik opštine Marinko Božović.

Božović je naglasio da je period između dva Đurđevdana, odnosno krsne slave opštine Istočna Ilidža, bio prilično uspješan ali i težak, te da do rezultata nije došlo tek tako.

„Poslovna zona `Od mosta do mosta` je već dobila drugačiji izgled i u njoj se intenzivno grade novi poslovni objekti. Ukupna površina poslovnih objekata koji se trenutno grade na Istočnoj Ilidži je preko 20.000 metara kvadratnih, a to pokazuju i prihodi na lična primanja u budžetu opštine koji su za prethodnu godinu imali trend rasta od dva odsto“, rekao je Božović.

On je napomenuo da su tokom ove godine nastavljeni započeti projekti razvoja kanalizacione mreže u Mjesnoj zajednici Vojkovići, te razvoj putne infrastrukture u ostalim mjesnim zajednicama, a očekuje se i izgradnja dva mini igrališta za djecu.

Božović je istakao da je opština Istočna Ilidža aktivno bila uključena u nastavak izgradnje Doma zdravalja Istočno Sarajevo, te da će za potrebe stanovnika ove lokalne zajednice vrlo brzo biti nabavljeno i sanitetsko vozilo.

„Posebno smo ponosni na činjenicu da smo na nekoliko posljednjih skupština donijeli niz odluka koje doprinose otvaranju novih radnih mjesta kroz oslobađanje zanatskih djelatnosti obaveza plaćanja građevinske dozvole od 90 odsto, zatim usvajanjem programa podsticaja za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i plasiranje kredita uz refundiranje cjelokupne kamate od opštine“, rekao je Božović.

On je naglasio da je mnogo malih projekata koji su realizovani ili će tek biti realizovati u ovoj godini, a jedan od najznačajnijih projekata za ovaj dio Republike Srpske je izgradnja nove bolnice na području opštine Istočna Ilidža.

„Ono što će od mene krenuti kao inicijativa u ovoj godini biće uvrštavanje sredstava u budžete svih opština i grada Istočno Sarajevo za edukacije i usavršavanje ljekara koji u posljednje vrijeme masovno napuštaju naše zdravstvene ustanove, pa se bojim da ćemo dobiti objekat nove bolnice, a da neće imati ko da nas liječi“, poručio je Božović.

On je izrazio nadu da će ovu inicijativu i ostali načelnici lokalnih zajednica sa područja grada Istočno Sarajevo prepoznati kao veoma bitnu.

„Ove godine imamo u planu da završimo prvu fazu šetališta na Dobrinji, uđemo u proces zamjene ulične rasvjete led tehnologijom, a najznačajnija stvar za naše sugrađane biće početak realizacije izgradnje nove Gimnazije za koju u 2018. godini treba da nabavimo zemljište“, rekao je Božović.

Opština Istočna Ilidža nedavno je obaviještena da je Srbija izdvojila 150.000 evra za završetak spomen-obilježja Veljine što će uz sredstva koja se nalaze u budžetu ove lokalne zajednice, ali i budžetu grada Istočno Sarajevu biti dovoljno da se taj kompleks završi.

Božović kaže da je u protekloj godini opština Istočna Ilidža posebno vodila računa o socijalnim kategorijama, ističući da su sva socijalna davanja u potpunosti i na vrijeme realizovana.

„Nastavili smo sa realizacijom populacione politike i od 2018. godine dajemo 200 KM za svako novorođenče, a od ove godine smo u program uvrstili i nabavku knjiga za porodice sa troje i više djece koja žive na Istočnoj Ilidži u iznosu od 150 KM po kompletu knjiga“, rekao je Božović.

Govoreći o problematici u vezi sa Državnim zatvorom, jer se objekat nalazi na području opštine Istočna Ilidža, ali nije izdata upotrebna dozvola, Božović je izrazio nadu da će taj projekat uskoro biti deblokiran.

„Iskreno se nadam da će ovaj objekat uskoro biti stavljen u funkciju, a više detalja o ovome ćemo uskoro iznijeti u javnost“, dodao je Božović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments