Nastavak saradnje Istočnog Sarajeva i Trebinja

0

Direktori turističkih organizacija Istočnog Sarajeva Igor Tošić i Trebinja Marko Radić razgovarali su danas u Trebinju o nastavku saradnje i projektima sa ciljem povećanja broja turista i razvoja turizma u ova dva grada.

„Ovdje je riječ o dva najpopularnija turistička mjesta – Istočnom Sarajevu i Trebinju. Istočno Sarajevo važi za centar zimskog turizma sa velikim potencijalom za razvoj ljetnog, kao što je grad Trebinje“, rekao je Tošić novinarima i dodao da u tom smislu ovi gradovi zaslužuju promociju.

Prema njegovim riječima, razgovarano je o projektima koji bi se odnosili na zajedničke promotivne materijale, kao što su adrenalinski turizam u Istočnom Sarajevu, vinske ture u Trebinju ili slični sadržaji koji će biti naknadno definisani u skladu sa potrebama tržišta.

Tošić kaže da je regionalna ponuda jedan trend koji se prati u svijetu, te da bi na taj način ovi gradovi mogli biti konkurentniji i interesantniji.

Radić je podsjetio da su ove dvije turističke organizacije prije dvije godine potpisale Protokol o saradnji i da je zajednički rad intenziviran.

„Mi smo pravi primjer kako dvije turističke organizacije mogu da funkcionišu, razmjenjuju iskustva i jedna drugoj povećavaju kapacitete i unapređuju sopstveni rad“, naglasio je Radić.

On je naveo da će se raditi na definisanju regionalne ponude i zajedničkog predstavljanja dvije turističke organizacije, što će biti nastavak dobre saradnje.

Sastanak direktora turističkih organizacija održan je u okviru zvanične posjete Trebinju delegacije grada Istočno Sarajevo.


Za Dodikovu inicijativu podrške mladim bračnim parovima


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković podržaće inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika prema kojoj bi Srpska za kreditiranje mladih bračnih parova izdvojila 20.000 KM, a lokalne zajednice po 10.000 KM.

Ćurić je rekao da će grad Trebinje podržati ovu inicijativu, podsjećajući da je i u prethodnom periodu Grad za ovakve svrhe izdvajao sredstva iz budžeta.

„Cilj nam je da se svi mladi vrate u Trebinje i tu rade, a na nama je da im obezbijedimo uslove. Smatram da je ovaj projekat itekako značajan“, rekao je Ćurić.

Vuković je rekao da će i grad Istočno Sarajevo u skladu sa svojim mogućnostima podržati sve dobre inicijative.

„Grad Istočno Sarajevo ima u svom sastavu šest opština i u tom pogledu imamo podijeljene nadležnosti u pogledu finansiranja raznih stvari. Vjerovatno će grad i opštine u njegovom sastavu zajedno donositi rješenja i podržati takve inicijative“, naveo je Vuković.

On je pojasnio da grad Istočno Sarajevo ima manje problema od drugih kada je riječ o populacionoj politici, zahvaljujući tome što predstavlja centar regije i najpoželjnije mjesto za život od Bijeljine do Trebinja i mnogi imaju ambiciju da se u njemu zadrže.

„Imamo Univerzitet u Istočnom Sarajevu koji okuplja veliki broj mladih i koji, objektivno govoreći, imaju želju da se tu zadrže“, rekao je Vuković.

Ćurić i Vuković sa saradnicima dogovorili su danas u Trebinju saradnju i razmijenili iskustva u oblastima poljoprivrede i turizma, a sastanku su prisustvovali i direktori Turističkih organizacija ova dva grada, te direktori gradskih agrarnih fondova.

Ćurić je najavio da će se delegacije ova dva grada sastati i u narednom periodu radi unapređenja postojeće saradnje.

„Najbitnije je da političke barijere ne smiju da nam budu prepreka za saradnju – ovo je jedna Republika Srpska, koja treba da bude na korist svih građana“, poručio je Ćurić.

Vuković je rekao da gradovi Istočno Sarajevo i Trebinje s pravom nose status turističkih mjesta, koji u Republici Srpskoj ima još i Banjaluka.

On je istakao da je primjereno da čelni ljudi dva grada stanu iza projekata koji će uslijediti, s obzirom na dobru saradnju gradskih turističkih organizacija.

„Radili smo na tome da se napravi i neka zajednička turistička ponuda – ljetna Trebinja, a zimska Jahorine, Istočnog Sarajeva“, rekao je Vuković.

Vuković je naveo da je razgovarano i o boravišnoj taksi.

„Sve su to tekuća pitanja oba grada na kojima možemo zajedno da radimo“, istakao je Vuković i dodao da su na današnjem sastanku razmijenjena iskustva i o Agrarnom fondu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare