Nastava počela prema planu i programu

9

U Srednjoškolskom centru Pale nastava u školskoj 2018/2019. godini počela je za 670 učenika raspoređenih u 30 odjeljenja, odnosno za jedan razred manje nego prošle godine.

Direktor škole Nedeljko Gazivoda rekao je Srni da je u prvi razred upisano 165 učenika.

“Ukupno smo planirali upis osam odjeljenja, ali upisano je sedam. Ove godine smo išli prema preporuci resornog ministarstva, socijalnih partnera, opštine Pale i Zavoda za zapošljavanje da upišemo više odjeljenja trećeg stepena, odnosno zanata obrađivač metala. S obzirom na to da se niko nije prijavio, izgubili smo jedno odjeljenje”, naveo je Gazivoda.

Prema njegovim riječima, osnovnu školu na području Pala završilo je 205 učenika, a oko 40 njih se upisalo u srednju školu u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i na Sokocu.

Gazivoda je dodao da su u Srednjoškolski centar “Pale” upisana tri odjeljenja gimnazije, jedno odjeljenje smjera arhitektonski tehničar, odjeljenje budućih turističkih tehničara, te dva odjeljenja trećeg stepena, i to kombinovana – za zanimanja instalater, varilac i kuvar.

Odlukom resornog ministarstva, u Srednjoškolskom centru Pale u prve razrede uvedena je vjeronauka, koja će se održavati jednom nedjeljno, kaže Gazivoda i naglašava da će učenici imati koristi od ovog predmeta jer se treba vratiti vjeri zbog mnogih izazova sa kojima se omladina suočava.

Gazivoda naglašava da je tokom ljeta u ovom Srednjoškolskom centru izvršena djelimična rekonstrukcija, zamijenjena su 73 prozora u okviru projekta energetske efikasnosti koji su pokrenuli UNDP, Švedska međunarodna razvojna agencija i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

“Rekonstrukcija se radi po etapama, tako da smo prvu uspjeli da završimo uz pomoć opštine Pale i dio sredstava od UNDP-a. Očekujemo nastavak radova jer imamo obezbijeđen novac na računu od skupštine Grada Istočno Sarajevo i sa donatorske večeri, tako da čekamo odluku i UNDP da vidimo sa koliko sredstava će učestvovati”, rekao je Gazivoda i istakao da je najznačajnije da stolarija bude zamijenjena i saniran krov, budući da je objekat škole rađen 1956. godine.

On je dodao da je iz sredstava škole obezbijeđena zamjena klupa i stolica, krečenje, lakiranje parketa, postavljanje laminata u nekim učionicama, a posredstvom Vorld vižna opremljen je kabinet za hemiju, te kabinet za sekcije i nastavne aktivnosti.

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Republike Srpske počela je juče i trajaće do 28. decembra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka cast, ovaj covjek zna raditi svoj posao.

Мислим да би руководство школе и Наставничко вијеће требало почети размишљати да уведу нове смјерове у Гимназији нпр. друштвено језички смјер, на тај начин би искорачили у промјене. Дуго година све исто, а овај смјер предвиђа и Закон о средњем образовању РС.
Поред тога мислим да би се требале десити и промјене у погледу смјена, јер школа која организује полудневну наставу у двије смјене треба да се стара да сви ученици равномјерно похађају наставу у обје смјене, смјењујући се у једнаким временским интервалима (седмично прво смјена, седмично друга смјена или на мјесечном нивоу).

To o smjena nikad nije bilo niti u jednoj školi pa nema ni na Palama(ponajmanje ne da se smjene mijenjaju na sedmičnoj/mjesečnoj osnovi). Neke škole su radile tako da učenici 2 godine idu jednu smjenu ,dvije drugu smjenu, mada to ništa ne mijenja. Što se smjerova tiče, odavno na Plama sve treba iz korijena mijenjati. Jer ono na sve liči sem na normalnu školu. Kao da divljaci upisuju školu, naročito druga smjena.

Ponašanje učenika najviše govori o autoritetu njihovih profesora naravno i direktora.
Svakako da je vaspitanje važno ali se u školi i ”loše vaspitani” moraju pridržavati osnovnog reda ukoliko se pravila postave od početka bez protekcija zaposlenih prema učenicima.

Zanimljivo bi bilo uporediti koliko imamo svrsenih srednjoskolaca u odnosu na broj upisanih ucenika u prvi razred osnovne skole. Ovih par dana nas je RTRS bombardovao vestima (vjerovatno u svrhu predstojece izborne kampanje) kako je u skoro svim skola a upisano vise prvacica nego prethodne skolske godine. Koliko je alarmantna situacija vidjeli bi kada bi uporedili broj upisanih prvacica sa brojem svresnih srednjoskolaca. Na Palama su uvjek bila dva razreda turističke a sada samo jedan.
I vrlo degutantno mi je pojavljivanje politicara povodom pocetka skolske godine. To je cista manipulacijama decom i izaziva neki neprijatan osjecaj

Od 205 svršenih osnovaca jedna petina je srednju školu upisala van Pala, što najbolje govori o tome kakav je program i smjerovi u srednjoškolskom centru. Ništa se ne preduzima da se uvede neki od popularnih smjerova pa da nam djeca ne odlaze…, nego da se stvori obrazovni ambijent kako bi se iz drugih opština upisivali na Pale.

Osim toga nije naveden podatak koliko je upisanih srednjoškolaca bilo u prošloj i prethodnim godinama pa da se vide tendencije da li se smanjuje ili povećava broj srednjoškolske omladine.

Smatram da je nastavnički kadar u ovoj školi uljuljkan, nekreativan i nepreduzimljiv, što je posljedica višedecenijske pasivnosti prethodnog rukovodstva te će u budućnosti biti još veće posljedice ukoliko se ne “probude” i ne izbore za sadržajnije smjerove i kvalitet škole!!!

Upravo tako, ali tu nije kraj problemima. Problem su takodje ucenici koji rade sta hoce a pritom niko od njih nije adekvatno sankcionisan. Srednju skolu sam zavrsio prije 3 godine tako da vjerujem da se nije mnogo toga promijenilo. Direktor Gazivoda je i tada bio na toj poziciji. Bezobrazluk pojedinih ucenika, pretezno iz masinske skole, isao je do tih granica da se njihovo ponasanje pocelo prihvatati kao normalno. Pljuvati po hodnicima, bacati petarde, provocirati profesore itd. Sve su to bile ucestale pojave i niko od njih nije adekvatno sankcionisan, a to je samo dio problema koji su pravili. Ostale me je blam i da pisem. Niko iz te generacije nije izbacen iz skole i nisu to bila djeca nekih “bitnih likova” pa da kazem da su radile veze. To je bila samo dobra volja direktora koju nije smio pokazivati. Zamislite sad da posaljete vase dijete u takvu skolu gdje se niko ne bori protiv divljackog ponasanja pojedinaca. U tim uslovima je jako tesko doziviti SSC kao ozbiljnu ustanovu i to direktno utice na motivaciju ucenika. Je li jednom gimnazijalcu treba da bude najveca briga zimi kako ce doci do pekare a da ga neko ne pogodi grudvom? Kako doci do… Pročitaj više »

Potpuno tačno sve je do ljudi naročito na rukovodećim mjestima tj. do prvog čovjeka.

Poštovani,
možete li mi objaasniti i navesti jedan dobar razlog zašto nastava u srednjoj školi u Palama počinje u 07:10h???Pohađao sam osnovnu i srednju školu u Saraejvu i koliko znam niti jedna srednja pa ni osnovna škola ne počinje sa radom prije 08.00h!!!
Zaista smatram nerazumnim da ovako rano počinje nastava!!!
Lp.