Narednu godinu obilježiće EJOF i važni gradski projekti

0

Na području grada Istočno Sarajevo 2019. godinu obilježiće zimski Evropski olimpijski festival mladih /EJOF/ i realizovanje važnih projekata za građane svih šest opština, najavljuje gradonačelnik Nenad Vuković.

Vuković podsjeća da će od 9. do 16. februara gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevi biti domaćini EJOF-a. Očekuje se prisustvo mladih iz 46 zemalja, te oko 1.100 takmičara koji će se nadmetati u osam disciplina, kao i više od 3.000 gostiju koji će biti u pratnji takmičara i drugih posjetilaca.

On ističe da će grad iskoristiti EJOF da na najbolji način promoviše svoje turističke potencijale.

“Veoma je važno što smo uz pomoć Vlade Republike Srpske uradili infrastrukturu na borilištima, tako da će to biti zaostavština vrijedna pažnje”, navodi Vuković.

Poseban dobitak je što će u Sportsko-poslovnom centru “Peki” biti prvi put na ovim prostorima organizovano takmičenje u karlingu. Mnogo je urađeno i na lokalitetu Dvorišta, koja će sada biti jedan od najboljih nordijskih ski-centara.

Vuković najavljuje da će organizatori pokušati da na stadionu “Slavija” ili nekoj drugoj lokaciji organizuju ceremoniju zatvaranja igara, uz predaju zastave narednom domaćinu – Finskoj.

Naredna godina biće obilježena i realizacijom važnih projekata za građane Istočnog Sarajeva koji će biti finansirani iz kreditnog zaduženja. Riječ je o odluci Skupštine grada da finansira dvadesetak projekata sa 3,3 miliona KM, a projekti su raspoređeni na području svih šest gradskih opština.

Vuković ističe da će na području opštine Sokolac realizovati nekoliko projekata koji se odnose na saobraćajnu infrastrukturu.

Na području Istočnog Starog Grada pomoći će završetak vatrogasnog doma, te izgradnju policijske na području Trebevića, koja je potrebna radi bezbjednosti sve većeg broja turista, ali i domaćeg stanovništva.

Na području opštine Pale biće finasirana izgradnja atletske staze i renovirana spoljašnjost Kulturnog centra, a na prostoru Jahorine građena ambulanta i turistički info-biro.

“Na području Istočnog Novog Sarajeva pomoći ćemo izgradnju jezera koje treba da upotpuni urbanu zonu koja se zaokružuje u užem jezgru opštine. Na molbu Mitropolije dabrobosanske, pomoći ćemo izgradnju duhovnog centra `Sveti Sava`, koji je planiran u Aleji starosjedilaca. Riječ je o veleljepnom objektu koji će biti vrijedna građevina u vlasništvu Mitropolije”, ističe Vuković.

On kaže da je na prostoru Istočne Ilidže planirano da se podrži rješavanje imovinskopravnih odnosa za izgradnju ulica koje spajaju opštinu sa Istočnim Novim Sarajvom, ali će pomoći i izgradnju gimnazije zajedno sa republičkim institucijama koje su obećale pomoć.

Na prostoru opštine Trnovo pomoći će sanaciju i dogradnju sanitarne deponije na lokalitetu Krupačkih stijena.

Vuković napominje da grad Istočno Sarajevo može bez problema da podnese kredit jer je stepen zaduženosti na devet odsto, a zakonska mogućnost je da se gradovi i opštine mogu zaduživati do 18 odsto.

Govoreći o aktivnostima i rezultatima u protekloj godini, Vuković podsjeća da je svečano obilježeno 25 godina od formiranja grada.

Ove godine, na njegovu inicijativu, republičke vlasti prihvatile su da 16. marta bude obilježen egzodus sarajevskih Srba koji su platili cijenu stvaranja Republike Srpske u Dejtonu.

“Ovo je još jedna godina koja je završena dobrim poslovanjem grada Istočno Sarajevo, opet smo pokazali da upravljamo na valjan način sredstvima građana”, kaže Vuković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments