Naredne godine zgrada Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama

2

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da se nada da će naredne godine biti izgrađena zgrada Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama, što će doprinijeti lokalnoj zajednici, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, te cijeloj regiji.

Rajčević je izrazio nadu da će u ovoj godini biti riješene dozvole za izgradnju objekta, nakon čega bi se, po zaključenju finansijskog aranžmana od oko 4,6 miliona KM, koliko je potrebno za izgradnju i opremanje ovog fakulteta, krenulo sa radovima.

„Vlada Republike Srpske će, u okviru rješavanja infrastrukturnih potreba Univerziteta u Istočnom Sarajevu, da se posveti ovom pitanju u ovoj godini, tako da očekujem da ćemo već naredne godine imati izgrađen objekat Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta“, rekao je Rajčević novinarima, nakon sastanka sa dekanom ovog fakulteta Borislavom Cicovićem.

On je podsjetio da su prošle godine, prilikom posjete Rektoratu Univerziteta, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i on upoznati o infrastrukturnim potrebama ovog univerziteta.

„Radi se o tri projekta, izgradnji zgrade Rektorata i Muzičke akademije, odnosno njihovog trajnog rješavanja smještaja. Drugi projekat se odnosi na studentski dom u Lukavici, koji trenutno teče, a treći na trajno rješavanje smještaja Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta“, naveo je Rajčević.

Prema njegovim riječima, Cicović ga je, u okviru jedne prezentaciju, upoznao o cijelom projektu izgradnje zgrade Fakulteta.

„Dekan je predvidio dosta sadržaja u okviru Fakulteta – od poluolimpijskog bazena, koji neće biti samo za potrebe ovog fakulteta, već svih građana Pala, do teretane i mnogih drugih infrastrukturnih sadržaja“, naveo je Rajčević.

On je naglasio da takvim pristupom Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta može da bude pokretač razvoja, ne samo u akademskom smislu.

„Sigurno je da će sa tim novim sadržajem, u kombinaciji sa Olimpijskim centrom `Jahorina`, doprinijeti boljoj vidljivosti samih Pala i cijele regije“, naglasio je Rajčević.

Cicović je zahvalio Rajčeviću za posjetu i obilazak lokacije gdje bi trebalo da bude smješten objekat, te pojasnio da dio koji će se raditi, neće biti predviđen samo za studente fakulteta, već i za komercijalnu upotrebu.

„Mi smo se bazirali i na sportsku rekreaciju i sportske sadržaje, kao ekonomski dio. Ovaj projekat je samoodrživ“, rekao je Cicović.

Prema njegovim riječima, zgrada Fakulteta imaće oko 2.000 metara kvadratnih, jedan dio će biti u dvorani „Peki“, a u dograđenom dijelu će biti bazen, sadržaji dijagnostičkog centra korektivne gimnastike, manje sale, teretana.

Cicović je podsjetio da je trenutno ovaj fakultet smješten na više lokacija – u zgradi Ekonomskog i Pravnog fakulteta na Palama, dok se za praktičnu nastavu koristi dvorana „Peki“, te bazen na Jahorini.

On je naveo da Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta na Palama trenutno pohađa 400 studenata, na pet studijskih programa u okviru tri studijska ciklusa.

Današnjem sastanku prisustvovali su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, načelnik opštine Pale Boško Jugović, predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina, te predstavnici Unije studenata Republike Srpske i Univerziteta Istočno Sarajevo.

Podrška Vlade Srpske za zgradu Fakulteta fizičkog vaspitanja

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da neće izostati podrška Vlade Republike Srpske za potrebe izgradnje objekta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama zajedno sa bazenom i pratećim sadržajima.

„U ovoj i idućoj godini zaokružićemo sa Vladom ozbiljan investicioni ciklus koji se odnosi na izgradnju objekta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama, zajedno sa bazenom i svim pratećim sadržajima. Praviće se i u Istočnom Sarajevu objekat zgrade rektorata i Muzičke akademije, te rekonstrukcija studentskog doma“, rekao je Ćosić novinarima.

On je istakao veliku zahvalnost Vladi Republike Srpske koja je izdvojila ogromna sredstva za investicije – izgradnju infrastrukturnih kapaciteta fakulteta i studentskog smještaja.

Nakon obilaska dvorane „Peki“ sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđanom Rajčevićem, Ćosić je naveo da zahvalnost duguje Rajčeviću koji je uvijek na raspolaganju, te se svi mogu nadati da će polovinom ove godine ili u drugoj polovini početi radovi na izgradnji objekta Fakulteta.

On je dodao da će, kada Univerzitet u Istočnom Sarajevu bude obilježavao 30 godina postojanja, imati riješene sve infrastrukturne pretpostavke, te napomenuo kako će poslije završetka investicionih ciklusa trajno riješiti pitanje smještaja svih fakulteta na području grada Istočno Sarajevo.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izrazio je zadovoljstvo zbog toga što će biti riješen problem smještaja Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, a njegovom izgradnjom dobiće mnogo značajnije od onoga što ulažu, jer će u lokalnoj zajednici imati respektabilan fakultet i objekat koji će imati sadržaje i biti na usluzi, ne samo studentima, već i stanovištvu.

„Objekat će imati i komercijalnu svrhu. Zahvaljujući Vladi u narednom periodu ćemo riješiti problem izgradnje“, naglasio je Jugović.

On je dodao da se izgradnja zgrade fakulteta realizuje u godini restrikcije i štednje, ali će ipak biti riješena u narednom periodu.

„Imamo korektan odnos sa dekanom ovog fakulteta Borislavom Cicovićem. Mi smo u prethodnom periodu rješavali i njihov podstanarski status i ustupili zemljište da bismo pomogli u izradi projektne dokumentacije i oslobodili fakultet plaćanje rente naknade za spoljašnje uređenje“, objasnio je Jugović.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Stefan Slijepčević rekao je da će izgradnja zgrade ovog fakulteta poboljšati studentski standard i zahvalio Vladi Srpske koja je još jednom pokazala da vodi računa o studentima Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjaluci.

On je naveo da će izgradnjom zgrade Fakulteta i projektom izgradnje studentskih domova u Istočnom Sarajevu, zgrade rektorata i Muzičke akademije biti poboljšana upisna politika na fakultetima, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu dobiće poboljšanu infrastrukturu koja će moći da prati standarde u regionu.

Ministar Rajčević sastao se danas sa dekanom Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Borislavom Cicovićem sa kojim je razgovarao o izgradnji zgrade ovog fakulteta, a sastanku su, pored Ćosića i Jugovića, prisustvovali predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina, te predstavnici Unije studenata Republike Srpske i Univerziteta Istočno Sarajevo.

Nakon sastanka posjetili su Sportsku dvoranu „Peki“ u kojoj će se nalaziti Fakultet za fizičko vaspitanje i sport.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Bilo je krajnje vrijeme za ovako nesto vec se pocelo primjecivati nedostatak kadra buducih direktora,policajaca,politicara, gradonalenika i drugih koji adekvatno prime obratovanje na DIF-u za buduce poslovne izazove.

Upravo tako. DIF ionako znači DIrektorski Fakultet.