Nakon poplava, aktivirala se velika klizišta

0
Arhivska fotografija

TRNOVO – Nakon poplava u opštini Trnovo su se pokrenula velika klizišta, rekao je Srni načelnik te opštine Dragomir Gagović.

Gagović je rekao da se na sedam ili osam lokacija zemlja odronila, te da postoje dvije najkritičnije tačke gdje se stvorila provalija duboka oko 100 metara.

„Poplave i bujice prate odroni. Krenula je velika količina zemljišta, a sigurno će to da bude i još masovnije, posebno ako padne snijeg ili se zemlja stvrdne“, rekao je Gagović.

On je rekao da je i na imanju jednog mješatanina na brdu Vrbovnik pokrenuto klizište zbog kojeg će mu se dvije štale srušiti.

„On ima oko 80 ovaca, izveo je stoku, ali nema šanse da zaustavimo sklizavanje objekata“, kaže Gagović.

On je navodi da trenutno nema bojazni od novih plavljenja jer količina padavina nije velika.

Gagović je istakao da su formirane tri opštinske komisije koje će procjenjivati štetu nastalu usljed poplava.

On je precizirao da će jedna komisija popisivati štetu po domaćinstvima i poljoprivrednom zemljištu, druga na putnoj i kanalizacionoj infrastrukturi, a treća na elektrovodovima.

„Na mnogim mjestima su prekinuti vodovi za električnu energiju. To će tek narednih dana doći na red“, izjavio je Gagović.

Načelnik napominje da se svakodnevno na terenu uklanja mulj kojeg oko pojedinih kuća ima i po nekoliko metara.

„Svi su na zadatku. Rade i zaposleni u organima uprave, i Civilna zaštita i privatnici“, rekao je on i dodao da najviše posla ima u mjesnoj zajednici Kijevo.

Gagović kaže da stanje prirodne nesreće ostaje na snazi do daljeg, te da osnovna i srednja škola još uvijek ne rade jer je rizik vozariti magistralnim putem koji je oštećen.

„Put je prohodan samo do tri i po tone nosivosti i ne smijemo rizikovati da se nešto desi. U svakom trenutku može se desiti da cijelo brdo krene“, rekao je Gagović.

On je rekao da još nema vode za piće, te da se svakodnevno dovozi u vatrogasnim cisternama i dijeli stanovništvu.

Gagović je ocijenio da je šteta mnogo veća od onoga što se trenutno vidi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare