Nakon drame na Magliću, Česi se oporavljaju na Tjentištu

0
Pripadnici Gorske službe spasavanja Foča
Pripadnici Gorske službe spasavanja Foča

FOČA – Dvoje mladih Čeha Klara Filipova /23/ i Jakub Kerouš /25/ iz Brna, nakon što su jutros uspješno evakuisani sa planine Maglić, gdje su preživjeli pravu dramu, oporavljaju se danas na Tjentištu u kući načelnika Gorske službe spasavanja Republike Srpske Nenada Ikonića.

Po izuzetno teškim uslovima, uz gustu maglu, hladno vrijeme i po strmom terenu, akcija pronalaska i evakuacije čeških turista, u kojoj je učestvovalo osam članova Gorske službe spasavanja iz Foče, trajala je punih 12 časova.

Spasioci su poziv za pomoć dobili u 19.00 časova, a Čehe su pronašli oko 23.00 časa, pod samim vrhom Maglića, na oko 2.300 metara nadmorske visine. Sa nateklim koljenom i oštećenim ligamentima, djevojka nije mogla da hoda, pa je transport do Prijevora, gdje ih je čekao prevoz, trajao do pet sati ujutro, da bi na Tjentište stigli oko sedam časova.

Česi su se na najveći vrh BiH zaputili juče poslijepodne, a grešku su napravili kada su, na manje od 100 metara od vrha, u jednom momentu skrenuli desno sa glavne staze, ušavši u jedan procjep između stijena.

„Spustili su se na nezgodno mjesto, došli su na vertikalu, nisu mogli ni gore ni dole, uplašili su se“, objašnjava načelnik Ikonić.

On ističe da je, koliko god spasioci da su spremni i navikli na ovakve situacije, akcija bila veoma iscrpljujuća.

„Svi smo se bukvalno `polomili`, pod upalom smo, ne možemo da ustanemo, planina nam je izvukla zadnji atom snage. Sve je bilo protiv nas, i magla, i kiša, hladno vrijeme, temperatura svega četiri i po stepena. Magla je bila tolika da kada pružiš ruku ne vidiš svoju šaku“, priča Ikonić.

On navodi da je spuštanje niz planinu bilo veoma zahtjevno.

„Kada smo ih našli, djevojka je plakala, odmah smo joj pružili prvu pomoć, bandažirali joj koljeno, dali tablete protiv bolova. Morali smo da je nosimo, bukvalno mic po mic, centimetar po centimetar niz strminu. I momak je bio uplašen, imao je izgrebana koljena“, govori Ikonić.

Ikonić navodi da su im Česi ispričali da je, kada su se zaputili u planinu bilo lijepo vrijeme i da nisu mogli ni slutiti da će ih zadesiti ovako nešto, te da su im se kroz suze zahvaljivali, svjesni činjenice da su im bukvalno životi spašeni zahvaljujući brzoj reakciji Gorske službe spasavanja Republike Srpske.

Po dolasku na Tjentište, dvoje mladih Čeha pregledali su ljekari, a osim što su ih spustili sa planine, fočanski spasioci su im dali i toplu postelju.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare