Nakon 30 godina obnovljena pravoslavna crkva u Petrinji

0

PETRINJA – U obnovljenoj pravoslavnoj Crkvi Svetog Spiridona u Petrinji danas je održana prva liturgija poslije 30 godina kojoj su, pored brojnih vjernika, prisustvovali potpredsjednik hrvatske vlade Boris Milošević i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

„Činjenica da su u Petrinji obnovljene i katolička i pravoslavna crkva dva su dobra znaka da je došlo vrijeme obnove i mirenja, a ne rušenja i sukobljavanja. Zato smo danas ovdje da slavimo Svetog Spiridona i da istovremeno čestitamo svim vjernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru“, rekao je Pupovac.

Kako je saopštilo SNV, Crkva Sv. Spiridona, više puta uništavana tokom 20. vijeka, prvo 1941, a posljednji put 1991. godine, središnje je mjesto molitve pravoslavnih vjernika petrinjskog kraja.

Crkva je obnovljena zahvaljujući donacijama Pokrajinske vlade Vojvodine, kao i samih vjernika, i to uprkos zemljotresu i svim drugim nevoljama koje su zadesile stanovnike Banije u 2020/21. godini.

„Došli smo ovdje i kako bismo posvjedočili da je potrebno da osnažimo napore na obnovi Petrinje, Gline, Siska i svih sela koja su postradala na ovom području, kao i svih stradalih hramova. Kao što smo se prije godinu dana upregli da humanitarno pomažemo, tako ćemo godinu dana nakon potresa nastojati da se i Vlada i svi mi upregnemo u pitanje obnove i da svi koji su do sada na oko toga oklijevali na različite načine, budu angažovani na pravi način. Na ovaj značajan dan u Petrinji na treba da se obavežemo pred građanima ovog grada i područja, ali i pred sobom samima“, izjavio je Pupovac.

Podsjetivši da aktivisti SNV-a redovno obilaze građane koji su još u kontejnerima, kao i da je SNV organizovao akciju „Banija je naša kuća“, Pupovac je najavio podjelu građevinskog materijala za obnovu i gradnju kuća, prenosi Hina.

U svom obraćanju medijima nakon liturgije, Milošević je podsjetio da je petrinjska parohija u zemljotresu prije godinu dana ostala bez crkava i bez parohijskog doma.

(www.palelive.com / Nezavisne novine -Tanjug
Foto: Edina Zuko/ Pixell)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare