Najveći problem – nedostatak stručnog kadra u zdravstvenim ustanovama

1

ISTOČNO SARAJEVO – Najveći problem sa kojim se suočavaju roditelji djece sa posebnim potrebama u Istočnom Sarajevu je nedostatak stručnog kadra u zdravstvenim ustanovama koji poznaje probleme psiho-motornog razvoja djece, izjavio je Srni predsjednik Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama „Zagrljaj“ Predrag Pušara.

On je rekao da su iz tog razloga roditelji djece sa posebnim potrebama prinuđeni da djecu vode na liječenje u Beograd ili Sarajevo.

„Nemamo dovoljan broj specijalista, a i uputnica za liječenje u Beogradu se veoma teško dobija. Dijete raste i najbitnije je na vrijeme uočiti problem i raditi na njegovom rješavanju, pa smo prinuđeni da vodimo djecu privatno kod ljekara u Beograd ili Sarajevo“, napomenuo je Pušara.

Prema njegovim riječima, još jedan od problema roditelja djece sa posebnim potrebama je finansijska situacija, jer uglavnom samo jedan od njih radi, majke zbog potrebe pojačane njege uglavnom ne rade, a liječenje je veoma skupo.

„Jedan od većih problema za dijete je nekategorizacija, jer roditelji odgađaju problem, a zakon je propisao da ako roditelj neće da kategorizuje dijete, onda ne može niko“, pojasnio je Pušara.

On je podsjetio da su Udruženje osnovali roditelji djece sa poteškoćama u razvoju u junu prošle godine.

Pušara je naveo da su Udruženje formirale četiri porodice, a da danas okuplja 17 članova uzrasta od dvije do 18 godina.

„Cilj Udruženja je obezbjeđivanje stručnog kadra – psihologa, defektologa i logopeda, a krajnji cilj je gradnja objekta sa bazenom u kojem će raditi osobe sa invaliditetom i koji će biti otvoren 24 časa“, kaže Pušara.

On je naveo da za rad sa djecom Udruženje ima po jednog volontera logopeda i defektologa i jednu učiteljicu.

„Logoped dolazi utorkom, srijedom i četvrtkom, a subotom defektolog i učiteljica koje vode kreativne radionice podijeljene prema uzrastu“, rekao je Pušara i dodao da radionicama prisustvuju djeca sa poteškoćama u razvoju i djeca koja nemaju probleme, jer je jedan od ciljeva radionice socijalizacija djece.

On je naveo da je opština Istočna Ilidža obezbijedila 450 KM za registraciju Udruženja, kao i 1.000 KM za didaktička sredstva, a Vlada Republike Srpske 2.000 KM za opremanje prostora koji su dobili na korištenje od jednog člana udruženja.

Pušara je pozvao sve roditelje djece i omladine sa posebnim potrebama da se priključe Udruženju kako bi razmijenili mišljenja i obezbijedili kvalitetniju pomoć.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Једини дефектолог соматопед од Требиња до Бијељине је у Хан Пијеску и не може да добије посао од политичара. Поздрав