Najveća korist od EU integracija za lokalne zajednice

0
Najveća korist od EU integracija za lokalne zajednice

FOČA – Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas u Foči da evropske integracije predstavljaju budućnost cijelog društva u BiH i nisu rezervisane isključivo za glavne gradske centre, nego će lokalne zajednice imati najveću korist zbog čega je neophodno razumjeti njihove potrebe.

Vigemark je na javnoj tribini u Foči, posvećenoj ulozi lokalne zajednice u EU integracijama, rekao da je cilj razgovarati sa građanima i oslušnuti njihove potrebe, te približiti im proces evropskih integracija.

On je istakao da je Foča izabrana za dijalog o EU zbog zanimljivog geografskog položaja, ali i istorijskog značaja.

„Ovo područje je bilo dio trgovačkih puteva, Foča se graniči sa Crnom Gorom, a ni Srbija nije daleko. Kako cijeli Balkan bude napredovao dalje u procesu EU integracija, želimo da ohrabrimo svaki oblik saradnje unutar zemlje i lokalnih zajednica, ali i preko granica“, rekao je Vigemark i dodao da je upoznat sa kvalitetnom prekograničnom saradnjom koju Foča ima sa susjednim zemljama, i saradnjom sa opštinama u BiH.

Ambasador NJemačke u BiH Kristijan Homan rekla je da su građani i njihove potrebe jedan od bitnih faktora u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji.

Ona je naglasila da veliku važnost u procesu evropskih integracija ima poslovna zajednica u svakoj lokalnoj upravi u BiH.

„Zato u saradnji sa EU NJemačka ima projekat koji se zove `Proloko` u okviru kojeg aktivno učestvuju poslodavci iz lokalnih zajednica u BiH. Nadamo se da ćemo ubrzati reforme na ovim prostorima, što će povoljno uticati na živote građana, ojačati ekonomiju i ubrzati pristup EU“, naglasila je Homanova.

Na devetoj tribini, koja se na inicijativu kancelarije Specijalnog predstavnika EU u BiH održava u gradovima BiH u okviru projekta „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“, iskustva Crne Gore i rezultate u procesu pridruživanja EU, kao i modele razvoja lokalnih zajednica predstavila je koordinator Evropske mreže preduzetništva iz Crne Gore LJiljana Belada.

On je rekla da je u regionu Crna Gora otišla najdalje u procesu evropskih integracija jer je šest godina od početka pregovora otvorila gotovo sva poglavlja, čak 33, a tri zatvorila.

Učesnici debate mogli su da se informišu o korištenju sredstava iz evropskih fondova i realizaciji projekata koje finansira EU.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović rekao je da je ranije realizovan projekat prekogranične saradnje sa Crnom Gorom, koji je podržala EU, i da se nada da će nastaviti da koriste sredstva evropskih fondova na najbolji način.

O korištenju evropskih fondova i prekograničnoj saradnji Vigemark je u Foči razgovarao i sa načelnikom opštine Radisavom Mašićem.

Mašić je rekao da je ohrabrujuće da Vigemark smatra da je ova opština napravila veliki iskorak u razvoju, te dodao da je opština dobila zeleno svjetlo za buduću realizaciju i učešće u međunarodnim projektima EU.

Naredna debata biće održana sutra u Višegradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare