Najtraženiji IT poslovi u 2022. godini

2

Tržište IT poslova je u stalnom rastu i svi su izgledi da će se ovaj trend nastaviti kada su u pitanju sve grane u industriji informacionih tehnologija. Ipak, sudeći po istraživanju portala smallbizhub, pojedina zanimanja su se izdvojila kao perspektivnija za budućnost od ostalih.

U nastavku saznajte koji će poslovi iz IT sketora u 2022. godini zabilježiti rast i kakve su vam kvalifikacije potrebne da biste ih dobili.

Poslovni analitičari

Poslovni analitičari vrše analize tržišta, proizvoda i profitabilnosti biznisa. Analitika i znanje baza podataka su ključ za dobijanje posla na ovoj poziciji. Što se formalnih kvalifikacija tiče, tu su inženjerske, kompjuterske i organizacione nauke, kao i poslovna administracija.

Stručnjaci za cloud tehnologije

Računarstvo u oblaku (cloud) u širem smislu odnosi se na dijeljenje resursa preko mreže, a eksperti zaposleni u ovom sektoru nadgledaju implementaciju cloud strategije svojih poslodavaca. Za posao u ovom sektoru traži se kombinacija znanja različitih operativnih sistema, vještina programiranja uz poznavanje mrežne administracije i bezbjednosti sistema.

Eksperti za vještačku inteligenciju

U 2021. ekspertiza u domenu razvoja vještačke inteligencije rapidno se popela na listi perspektivnih poslova. Za rad u ovom sektoru potrebne su kvalifikacije su iz oblasti kompjuterskih nauka uz specijalizacije u domenu vještačke inteligencije i nauke o podacima. Tu su i poznavanje principa mašinskog učenja, osnove programiranja, ali i upravljanje vremenom i komunikacione vještine. Drugim riječima, idealan kandidat posjeduje kombinaciju mekih i tvrdih vještina.

Cloud i mrežni administratori

Ovi profesionalci operišu između softvera i hardvera. NJihova odgovornost je najprije instalacija mrežnih i cloud servisa, a zatim i njihova bezbjednost. Šta to znači u praksi? Predupređivanje problema, njihova pravovremena identifikacija, a zatim i rješavanje spadaju u opis posla jednog administratora.

Za ovaj posao traži se koktel dijagnostičkih, analitičkih i komunikacionih vještina profesionalnih sertifikata i dobrih komunikacionih vještina.

Softveraši, web programeri i razvojni inženjeri za mobilne uređaje

U ovom korpusu može se naći širok spekat pozicija koje se tiču dizajna i implementacije softvera. Primjera radi, razvoj web sajtova i aplikacija su tipični poslovi za profesionalce koji se bave softverom. Uslov za dobijanje poslova iz ove kategorije jesu, prije svega, poznavanje programskih jezika kao što su Java, C#, ++ ili HTML.

S obzirom na to da programeri i inženjeri komuniciraju s klijentima i višim menadžmentom, oni pored stručnih i analitičkih vještina moraju imati razvijene i komunikacione vještine. Zato svaka obuka za programera, kao što je slučaj sa prethodno opisanim pozicijama, mora podrazumijevati kombinaciju tvrdih i mekih vještina.

Eksperti za podatke

U protekloj deceniji podaci sa kojima kompanije operišu su se višestruko umnožili, pa je porasla i potražnja za menadžerima podataka. Otuda je u užem smislu potreba za analitičarima i inženjerima eksplodirala. U pitanju su profesionalci koji umiju da sakupljaju, upravljaju i interpretiraju podatke. Posao naučnika za podatke jeste da sortiraju i analiziraju ogromne količine podataka koju svaka firma kreira na dnevnom nivou. Njihovo je da iz tih podataka izvuku zaključke koji će pomoći firmi da poraste. Naravno, mnogo podataka sa kojima se operiše je osjetljive prirode, pa profesionalci koji se bave podacima, moraju dobro razumjeti bezbjedonosne procedure i standarde zaštite privatnosti.

Stručnjaci za IT bezbjednost

Zahtjevi za pozicije u ovom korpusu slične su opisanim slučajevima računarstva u oblaku i mrežne administracije. Cilj IT bezbjednjaka jeste da sisteme zaštite od spoljnjih prijetnji tako što će osigurati implemenatciju i pridržavanje bezbjedonosnih protokola. Zato ovi profesionalci pored stručnog znanja moraju poznavati prava i propise.

Obuku za bilo koje od ovih zanimanja mora odlikovati visok kvalitet nastave vođene svjetskim standardima kao i zdrav odnos između prakse i teorije uz razvoj mekih vještina.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

ja nikako da nadjem nekoga da radi fasadu

ako su IT strucnjaci kao ova sa slike, ja se sutra prebacujem u tu struku