Najtragičniji događaj u istoriji Pala

0

Stradanje boraca Vojske Republike Srpske /RS/ u Žepi 4. juna 1992. godine najtragičniji je događaj u novijoj istoriji Pala, rekao je Srni predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Mihajlo Parađina.

Parađina je istakao da je 4. juna 1992. godine, bez obzira na dogovore koji su postojali, na jednom zadatku poginulo 45 pripadnika VRS, uglavnom sa Pala.

„Taj događaj je tragičan za Pale, za Romaniju i za ovaj prostor“, rekao je Parađina i dodao da je Skupština opštine Pale prihvatila inicijativu Boračke organizacije da jedna od ulica na Palama dobije naziv 4. juni, kako bi se sačuvalo trajno sjećanje na te borce koji su dali svoje živote.

Prema njegovim riječima, obilježavanje 4. juna je tradicija i dan kada porodice poginulih, preživjeli borci, predstavnici boračkih organizacija i vlasti polože vijence na spomen-ploči u Žepi.

Parađina je rekao da će u petak 4. juna za građane biti organizovan prevoz autobusima ispred spomen-ploče u Koranu – Pale.

On je istakao da je ovaj datum dobio tretman regionalnog nivoa obilježavanja, jer su pozvani predstavnici vlasti, boračkih organizacija regije i svi građani koji žele da odaju dužno poštovanje poginulim borcima.

„Uz predstavnike crkve i preživjele učesnike tog tragičnog događaja na dostojanstven način ćemo obaviti parastos, prislužiti svijeće i položiti cvijeće na spomen-obilježje u Žepi“, rekao je on.

Parađina je istakao da Boračka organizacija RS insistira prema svim institucijama RS da se mora dokazati istine o stradanju Srba u proteklom ratu, jer je kako je rekao, „to je naša obaveza prema budućim generacijama“.

„Buduće generacije će imati ogromnih problema ako ne dokažemo istinu o stradanju Srba, prije svega u Sarajevu, a i na svim stratištima širom BiH“, rekao je Parađina.  

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare