Najezda vukova

0

ROGATICA – Vukovi svakodnevno pričinjavaju štetu ubijajući stoku, a mještani rogatičkih i šekovićkih sela strahuju da i njih ne napadnu ove zvijeri koje sve češće dolaze i u dvorišta.

Čopor vukova je minulog vikenda poklao nekoliko ovaca domaćinu iz sela Žepinići, navode mještani ovog sela.

– U stado ovaca koje su bile zatvorene na jednoj poljani upao je čopor vukova i poklao nekoliko ovaca, a šteta bi bila i veća da to nije primijetio moj komšija i uspio da ih otjera galamom – rekao je agencijama Milan Žepinić.

Prema njegovim riječima, u ovom selu skoro svakodnevno od vukova stradaju životinje, posebno ovce.

Sekretar Udruženja lovaca “Bišina” iz Šekovića Milan Vidaković rekao je da će aktivirati članove Udruženja da ispitaju koliko se to često dešava.

– Prema godišnjem planu, radi smanjenja brojnosti divljači idemo u hajku na vuka u novembru i februaru, tako da nisam siguran da ćemo ranije djelovati – rekao je Vidaković.

I mještani rogatičkih sela kažu da strahuju od najezde vukova, koji su najvjerovatnije “počistili” šume od zečeva, srna i ostale plemenite divljači pa sada dolaze u sela  gdje prave štete  koljući ovce i jagnjad.

Tako su u selu Ćemanovići nadomak Rogatice u dva navrata upali u stado ovaca Borisava Ljubinca.

– Na pašnjaku koji je svega 150 metara daleko kuće  zaklali su 11 ovaca. U drugom upadu bili su nešto skromniji. Žrtve su bile dvije ovce  i jedno jagnje – kaže Ljubinac.

Na drugoj strani, u Šljedovićima, selu u mjesnoj zajednici Kozići, vukovi su u domaćinstvu Igbala Herende zaklali deset ovaca koje su bile namijenjene za reprodukciju.

– Ne prođe skoro dan, a da ne stigne vijest da je stradalo jagnje ili ovca – rekla je poljoprivredni inspektor u opštini Milenka Samaryić.

Medvjedi

I dok vukovi haraju oko Rogatice, u selima na području mjesne zajednice Žepa štetu seljacima prave medvjedi, koji su kod domaćina Edina Šljivara iz sela Purtići zaklali četiri ovce i ovna, dok je Hamdija Hadrović ostao bez sedam ovaca i troje jagnjadi.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare