Najbolji “Plan B” Hercegnovskog pozorišta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predstava “Plan B” Hercegnovskog pozorišta pobjednik je 18. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo, koji je završen sinoć proglašenjem pobjednika i revijom narodnih nošnji.

“Ovu predstavu odlikuje izuzetan sklad kolektivne igre i izuzetno glumačko umijeće pretočenO u scensku hrabrost i odvažnost potpunih posvećenika boginje Talije”, rekao je predsjednik stručnog žirija, teatrolog iz Banjaluke Luka Kecman.

Nagrade za najbolju glumicu u glumca na festivalu dodijeljene su članovima ovog teatra Juliji Milačić za ulogu Žane i Dušanu Kovačeviću za ulogu Genija u pobjedničkoj predstavi “Plan B”.

Stručni žiri u sastavu: profesori Luka Kecman i Milanka Babić i književnik Jovanka Stojčinović-Nikolić za najbolju monodramu proglasili su “Naše dane“ u izvođenju Radoslava Milenkovića, člana “Proces teatra” iz Beograda, dok je specijalna nagrada za tekst pripala Mariju Ćulumu za predstavu “Žiranti“, koju su izveli glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Čestitajući dobitnicima nagrada, kao i ostalim učesnicima Festivala, Kecman je uputio čestitke i publici u Istočnom Sarajevu kojoj je poručio da je zapravo ona bila “glavni glumac ovog festivala“.

“Festival u 18. godini trajanja opravdava svoje postojanje i podsjeća sve one koji su zadženi za njegovo odrastanje da je ovo punoljetstvo posljednje zvono na uzbunu da se konačno dovrši izgradnja zgrade i velike scene budućeg pozorišta u Istočnom Sarajevu, ako se želi sačuvati dignitet i ugled ove najstarije dramske manifestacije u Srpskoj”, rekao je Kecman na ceremoniji zatvaranja Festivala.

On je posebnu zahvalnost i priznanje odao selektoru Festivala LJubi Božoviću i direktoru festivala Nedeljku Zelenoviću, koji su izuzetnim zalaganjem i odricanjem uspjeli da organizuju ovu manifestaciju na najvišem umjetničkom nivou.

“Gdje je jedan glumac, tu je i pozorište“, podsjetio je Kecman.

Zelenović je zahvalio za pomoć u organizovanju Festivala Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, gradu Istočno Sarajevo, Turističkoj organizaciji Istočno Sarajevo, opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, kao i ostalim pokroviteljima, sponzorima i prijateljima, među kojima je Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

I on je zahvalio pozorišnoj publici u Istočnom Sarajevu koja je svako veče pažnju svesrdno poklanjala glumcima, ne štedeći aplauze i ovacije.

Tokom trajanja jedne od najstarijih dramskih festivalskih manifestacija u Republici Srpskoj, od 3. do 7. decembra, publici u Istočnom Sarajevu ponuđeno je pet predstava i četiri monodrame.

Odigrane su monodrame “Naši dani” u izvođenju Radoslava Milenkovića, “Zoran Radmilović” Ivana Tomaševića, kao i monodrame Jovane Đorić “Ja kao gola” i Jovice Jašina “Franše d`epere na južnom bulevaru”.

“FaVi tetar“ iz Beograda izveo je predstavu “Divan dan“, Narodno pozorište Republike Srpske predstavu “Žiranti”, Balkan novi pokret i Pozorište na Terazijama “Čaj od jasmina”, Narodno pozorište Leskovac “Polovnjače” i Hercegnovsko pozorište predstavu “Plan B”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments