Najavljeno bratimljenje sa gradovima Niš i Novi Sad

0

Istočno Sarajevo će se uskoro pobratimiti sa gradovima Novi Sad i Niš, najavili su danas čelnici ovih gradova.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izjavio je da je namjera ovog grada da postane jedan od najbitnijih centara Republike Srpske, ali i da okupi prijatelje, od kojih su najznačajniji, kako je rekao, braća i sestre iz Srbije i Crne Gore.

„U tom dijelu ispunjavamo u potpunosti misiju jer imamo goste sa sjevera i juga Srbije sa kojima ćemo se bratimiti“, rekao je Ćosić na konferenciji za novinare nakon susreta sa gostima iz Srbije i Crne Gore u okviru manifestacije „Dani Istočnog Sarajeva“ povodom slave grada – Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog.

Podsjećajući da se opština Pale već pobratimila sa niškom opštinom Pantelej, on je najavio da će uskoro biti ozvaničeno bratimljenje ove niške opštine sa Istočnom Ilidžom.

„Vezuju nas mnoge stvari sa Nišom, poput doktora Miodraga Lazića, a naravno tu su i Plužine sa kojima imamo dugogodišnju saradnju koju ovih dana dalje jačamo. Zovemo prijatelje da dođu, da ostvarimo saradnju u kulturnom, privrednom, sportskom i nevladinom segmentu, saradnju gradskih uprava i javnih institucija. To što smo jedan narod nam jako pomaže, ali smo snažniji kada sarađujemo“, rekao je Ćosić.

On je podsjetio da je Vlada Srbije u prethodne tri godine u lokalne zajednice u Republici Srpskoj investirala više od 50 miliona evra, od čega je mnogo sredstava uloženo i u opštine Istočnog Sarajeva.

Ćosić je najavio da će iduće godine u maju i junu Istočno Sarajevo biti domaćin velikog skupa Srba iz Sarajeva rasutih širom svijeta.

Zamjenik gradonačelnika Niša Dušica Davidović je, čestitajući krsnu slavu gradu Istočno Sarajevo, istakla da su dva bratska naroda Srbije i Republike Srpske jedno i da se nikada nisu razdvajali, niti će se razdvajati.

„Grad Niš stoji na raspolaganju i naša vrata su otvorena, što ste vi i pokazali dolaskom na našu gradsku slavu Sveti car Konstantin i carica Jelena. Ono što mogu da najavim je da ćemo se bratimiti i da će grad Niš i Istočno Sarajevo u jednom od narednih meseci ozvaničiti bratimljenje“, rekla je Davidovićeva.

Ona je istakla da Istočno Sarajevo i Niš veže veliko poštovanje prema ratnom hirurgu Miodragu Laziću, te izrazila zadovoljstvo što šetalište u opštini Istočna Ilidža nosi njegovo ime.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović je, čestitajući krsnu slavu Istočnom Sarajevu, najavio da će se dva grada zvanično pobratimiti u novembru, kada će biti potpisana povelja o bratimljenju, koja je već pripremljena.

„Predlog sporazuma o bratimljenju su usaglasile obe strane, a Vlada Srbije je nakon neophodne institucionalne procedure 2. septembra dala saglasnost da Novi Sad i Istočno Sarajevo postanu gradovi pobratimi. To je još jedan u nizu gradova sa kojima Novi Sad ima pobratimske veze na čast, ponos i zadovoljstvo“, naglasio je Petrović.

Obrazlažući sporazum o bratimljenju, on je naveo da tu nema visoke politike nego da je isključivo riječ o pitanjima od životnog značaja za građane oba grada, te da predviđa institucionalnu saradnju gradskih uprava u oblasti privrede, poljoprivrede, turizma, obrazovanja, sporta, kulture.

Predsjednik opštine Pantelej Nataša Stanković podsjetila je na bratske odnose sa opštinama Pale i Istočna Ilidža, izrazivši uvjerenje da će veze ubuduće biti još jače, te čestitala građanima Istočnog Sarajeva krsnu slavu.

Predsjednik opštine Plužine Mijuško Bajagić čestitao je Istočnom Sarajevu krsnu slavu u ime lokalne zajednice na čijem je čelu i naveo da je riječ o opštini koja granični sa Republikom Srpskom, te da je bratski dijelila nedaće kroz koje je prolazio srpski narod.

Osim predstavnika gradova i lokalnih zajednica koji su učestvovale na današnjoj konferenciji za novinare, gosti u Istočnom Sarajevu su i zamjenik gradonačelnika Sombora LJiljana Tica i pomoćnih gradonačelnika Siniša Borota.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments