Najava: Sveti Georgije ubiva aždahu

0

Paljani će imati priliku da u Kulturnom centru Pale u ponedeljak, utorak, srijedu i četvrtak (30.03 – 02.04.2009.) u dva termina vide projekciju najnovijeg filma scenariste Dušana Kovačevića i reditelja Srđana Dragojevića. Film je sniman 90 dana u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj (od toga 50 puta noću). Za potrebe filma u Deliblatskoj peščari je izgrađeno selo koje je ličilo na sela sa početka 20. veka, a u Omarskoj kod Prijedora je napravljena scenografija za snimanje scena Cerske bitke. Ukupno troškovi snimanja su bili oko 4,5 miliona evra. Najveći deo tih sredstava obezbedile su vlade Republike Srbije i Republike Srpske koje su ocenile da je ovo projekat od nacionalnog značaja.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=wwDYbkaTarE}

Sinopsis

Godina: 1914.
Mesto: selo u Srbiji na obali reke Save, prirodne granice sa moćnim Austrougarskim carstvom.

Stanovništvo u selu je podeljeno između dve radikalno suprotstavljene struje – na jednoj strani su telesno sposobni seljani, potencijalni vojni regruti, na drugoj invalidi veterani iz prethodna dva balkanska rata. Između te dve grupe vlada veliki animozitet.

Ubrzo počinje Prvi svetski rat i zdravi deo populacije je mobilisan. Invalidi koji su ostali u selu pokušavaju da iskoriste žene i sestre vojnika. Ove vesti dopiru do srpskih vojnika u rovovima par dana pre očekivanog neprijateljskog napada.

Da bi sprečila pobunu, srpska Komanda odlučuje da pošalje invalide na front i tako reši „neprijatnost“.

Ovi neobični događaji, zasnovani na istinitoj priči, su pozadina za nesrećni ljubavni trougao između mladog ratnog invalida, lokalnog policajca i njegove žene, koji se okončava kao u staroj grčkoj tragediji.

 

www.palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare