Nagrada „Pegaz“ autorima iz Srpske Koviljki Gavrilović i Slobodanu Vrhovcu

0

Književna omladina Srbije obilježila je večeras u Ruskom domu u Beogradu 50 godina postojanja, a u okviru svečanosti povodom velikog jubileja uručene su i nagrade „Pegaz“ za 2020. i 2021. godinu.

Među nagrađenima u pet kategorija je i dvoje književnika iz Republike Srpske – Koviljka Gavrilović sa Pala i Slobodan Vrhovac iz Banjaluke.

Gavrilovićeva je dobila nagradu „Pegaz“ za 2021. godinu u kategoriji zbirka kratkih priča za djelo „Sokakom do uspomena“, književni prvenac rođene Sarajke koja sa porodicom živi na Palama.

„Zanimljivo je da sam sa 62 godine dobila nagradu Književne omladine Srbije. To je nešto što me posebno raduje. Čitav život sam pomalo pisala, a prvi put sam se usudila da objavim knjigu i za nju sam dobila nagradu“, rekla je Gavrilovićeva nakon što joj je uručeno priznanje.

Ona je najavila da u narednom periodu planira nekoliko promocija, a prvu će održati u Kulturnom centru na Palama 14. decembra.

Gavrilovićeva je istakla da je počastvovana što je večeras bila u društvu književnih velikana poput Matije Bećkovića, dodajući da ima divan osjećaj što je dobila nagradu kuće koja može da se takmiči sa najvećim izdavačima u Srbiji i što joj je to priznanje pripalo na 50. rođendan Književne omladine Srbije.

Banjalučanin Slobodan Vrhovac nagrađen je za zbirku poezije „Bio sam svjedok u vremenu“, ali je bio spriječen da dođe po priznanje.

Nagrade „Pegaz“ dodijeljene su u pet kategorija za ovu i prošlu godinu, jer 2020. svečano uručenje priznanja nije održano zbog pandemije virusa korona.

Dobitnicima nagrada, među kojima je mnogo mladih pisaca, i zvanicama na obilježavanju 50. rođendana Književne omladine Srbije obratio se akademik i pjesnik Matija Bećković.

Naglasivši da je polaskan pozivom da govori na ovakvoj svetkovini, Bećković je poručio da se, u vrijeme kada je važnije na kojem se jeziku govori nego to što se priča, poezija i dalje piše na maternjem jeziku.

„Poezija danas proširuje svoje sadržaje na nove teritorije, za koje nije znala. Mi u Srbiji imamo poplavu pesništva. Bez patnje nema umetnosti, a margina i besparica uvek pružaju šansu da se nešto kaže“, rekao je Bećković.

On je mladim književnicima poručio da ne odustaju ako su pravi i da se ne predaju ako imaju za šta da se bore.

Čestitke povodom 50. rođendana njihove kuće, predsjedniku i glavnom i odgovornom uredniku Književne omladine Srbije Verici Sekerirski i saradnicima, uputili su književnici Darko Kojić i Boban Adamović, ističući da su i njih dvojica dio porodice pošto im je prva i sva ostala djela objavila upravo ova izdavačka kuća.

Svečanosti su prisustvovale glumice Eva Ras i Iva Štrljić, koja je recitovala „Tatinu pesmu“, pjesnika Miroslava Mike Antića.

Književna omladina Srbije osnovana je 1971. godine i od tada slovi za instituciju koja daje šansu mladim i perspektivnim autorima i njeguje isključivo domaću književnost.

Riječ je o kući koja je objavila prva književna djela i radove poznatih pisaca, među kojima su David Albahari, Svetislav Basara, Isidora Bjelica i Milovan Danojlić, kao i čuveni neuropsihijatar i akademik Vladeta Jerotić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare