Nadogradnja u paljanskom naselju Koran

0

Nadogradnja u paljanskom naselju Koran

Kroz program nadziđivanja stambenih objekata, nove fasade i ljepši izgled je za posljednjih godinu dana dobilo pet starih zgrada u paljanskom naselju Koran. Pri kraju su i slični radovi na još dvije zgrade u istom naselju, te jednoj u ovdašnjoj ulici Milana Simovića. Prednosti ovakvog programa, koji u saradnji sa investitorima sprovode opština Pale i ovdašnje preduzeće „Pale stan“, su višestruke, a pored izgradnje desetina novih stanova, prilično stare i oštećene zgrade spasavaju se od daljeg propadanja.

– Kroz ovaj program izgrađeno je četrdesetak novih stanova, a zgrade stare između 40 i 50 godina odjevene su u potpuno novo ruho, jer smo investitore obavezali da urade nove fasade, izvrše cjelokupno spoljno uređenje, postave nove krovove i oluke i urede sve zajedničke prostorije – kaže za „Glas Srpske“ direktor preduzeća „Pale stan“ Čedomir Marinković.

On ističe da su prije pokretanja bilo kakvih radova izvršena sva potrebna geomehanička i statička ispitivanja, za koja je sredstva obezbijedilo upravo preduzeće na čijem je čelu, kako bi se unaprijed eliminisala svaka, pa i najmanja dilema da li će građevinski poduhvati na nadziđivanju negativno uticati na stambene objekte.

– Ovaj način se pokazao kao veoma dobar i svjedoci smo da naselje Koran mnogo ljepše izgleda, dok je istovremeno na kvalitetan način izvršena potpuna sanacija nemalog broja zgrada, te kvalitetno uklonjeni tragovi oronulosti – ocjenjuje Marinković.

To je, dodaje, i razlog što se već sada sa potencijalnim investitorima pregovara o nadziđivanju još devet stambenih zgrada, čime bi veliko naselje Koran dobilo novi izgled.

Pravi način

Čedomir Marinković ističe da postoje stanari u pojedinim zgradama koji ne žele da daju saglasnost za izvođenje radova na nadziđivanju, te da je to i razlog zbog kojih nekoliko objekata kvari ukupnu sliku u dijelu naselja Koran.

– Apelujem na sve da još jednom razmisle, jer trenutno ne postoji bolji način da se zgrade obnove – kaže Marinković.

Glas Srpske

Da li je ovo pravi način, zaključite sami, pogotovo kada se radi neprofesionalno. Na našem forumu možete pogledati fotografije kako to izgleda.

Kako izgleda nadogradnja starih zgrada u kisne dane

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare