Nadogradnja starih zgrada daje novi izgled gradiću

4
Nadogradnja starih zgrada daje novi izgled gradiću

FOČA – U nedostatku prostora za novogradnju, u Foči je sve izraženiji trend nadogradnje starih zgrada.

Oronulim objektima, starim i više od pola vijeka, sa popucalim zidovima, propalim krovovima i devastiranim haustorima udahnjuje se novi život.

Svi su našli dobru računicu – investitori dobijaju prostor za stanogradnju u pretrpanom centru, gdje više nema mjesta za nove objekte, a, zauzvrat, stanari zgrade koja se nadograđuje dobijaju rekonstruisan objekat sa novim krovom, fasadom, sređenim haustorom i trotoarima oko zgrade.

U Nemanjinoj ulici nadograđene su četiri zapuštene dvospratnice. Stanari imaju i dodatni razlog da budu zadovoljni, jer nisu dobili običnu, već fasadu sa termoizolacijom.

Stanar Zoran Ćalasan kaže za Srnu da je ovo dar sa neba, jer sami nikada ne bi mogli obnoviti zgradu.

„Svaka čast ljudima koji su ovo radili. Ugradili su stiropor u fasade i sada imamo mnogo toplije i ljepše zgrade“, ističe Ćalasan.

NJegov komšija Nikola Vuković kaže da su krov, ali i unutrašnjost zgrade, bili u veoma lošem stanju, a da je investitor ispunio sve što je obećao.

Miodrag Kostić, suvlasnik jednog od preduzeća koja se bave ovim poslom, a koje je obnovilo zgrade u Nemanjinoj i trenutno nadograđuje i jednu staru zgradu u Ulici 9. maja, ističe da ima mnogo zgrada u Foči u koje decenijama nije ulagano.

„Najveći problem su krovne konstrukcije koje su trule, haustori su oronuli, propali su trotoari, a samim tim nije riješena ni otpadna voda, pa se vremenom javljaju problemi sa temeljima“, napominje Kostić.

On ističe da ovim radovima gradić dobija ljepši izgled, a da je stanarima najvažnije što im zgrade više ne prokišnjavaju i što su ušuškane fasadama sa termoizolacijom.

„Radimo kompletnu krovnu konstrukciju sa dvije betonske ploče, sve trotoare i ono što je rijetkost u nadogradnji da investitor ponudi, a to je demit toplotna fasada.

Pojedine opštine, kao što su Kalinovik i Pale, subvencionišu investitore za utopljavanje zgrada, a i EU ima poseban program i žao nam je što to do nas ne dopire, jer bismo u još većem broju to radili“, navodi Kostić.

Da bi investitor dobio dozvolu za gradnju potrebna je saglasnost svih stanara. Dešava se, međutim, da zbog jednog potpisa ispaštaju svi ostali.

Ima slučajeva da su svi saglasni, a samo jedan stanar neće iz nekih njemu znanih razloga, iako i njemu kisnu prostorije.

„U mnogo zgrada nije formirana zajednica etažnih vlasnika, ne odvajaju se sredstva za uređenje zgrada, pa bi opština trebalo da se angažuje da se formiraju zajednice da bi imale odakle da se finansiraju popravke na zgradama“, smatra Kostić.

On ocjenjuje da je centar Foče tijesan za gradnju novih zgrada, dok na periferiji nema potražnje za novim stanovima.

U opštinskom odjeljenju za urbanizam kažu da je sve izraženiji trend nadogradnje rezultat i povoljnog ambijenta za investitore koji je omogućila lokalna uprava.

Načelnik ovog odjeljenja Mensud Jahić napominje da su sve procedure maksimalno skraćene i da se dozvole za gradnju brzo dobijaju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

A sto je gradic?Iste je velicine kao Pale a prije rata su imale 40.000 ali su iselili muslimane za razliku od Paljana koji se sa baljama lizete. Bi li ikad za svoje Pale rekao da je gradic?Pa vi se hvalite da ne znate gdje udarate.Naprijed Foca,naprijed Hercegovino,naprijed RS.Samo neka se gradi. Foca je stvarno prelijepo mjesto za zivot,studiranje,lijecenje,priroda i ljudi predobri sta ces vise.Samo bih ja da se nekako napravi put od Jahorine ili S.SA do Foce jer to je blizu Jahorina se naslanja na Hercegovinu.Ovaj put sto ima sada to je davno pravljeno.Treba nam nesto novo modernije,brze i jedan tunel kroz Cemerno da se brze stize do akva parka u Trebinju i HN.

Šta ti napriča! Gdje piše da su Pale grad a Foča gradić, možda autor teksta misli da su Pale selo, a Foča gradić. Ne vidim ništa negativno u tekstu, naprotiv sasvim korektno napisano.

Smanji emocije! Ovo je vijest Agencije SRNA koju je Palelive samo prenio. SRNA je oduvijek imala dopisnika iz Foce/Hercegovine koji je vjerovatno i napisao vijest. Uopste ne vidim razloga da napadas Pale i Paljane. Komentar ti je, u najmanju ruku, bez osnova.

Na zapadu gradići imaju 100.000 stanovnika, samo su kod nas gradovi sa 10.000.