Nada u pravično suđenje

0

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka bivšeg predsjednika Republike Srpske /RS/ Radovana Karadžića, izjavila je da se nada da je moguće pravično i fer suđenje njenom ocu pred Haškim tribunalom i da će Sudsko vijeće imati priliku da čuje i vidi ono što niko do sada nije prezentovao. „Ovo je posljednja šansa da se kaže puna istina o proteklim dešavanjima, ali i posljednja šansa tog tribunala da radi časno i da dostojanstveno privede kraju svoje postojanje. Pametne i hrabre države, vlade i pojedinci pomoći će pri ovom procesu, ne radi Radovana Karadžića lično, nego radi svog i opšteg dobra“, izjavila je Sonja-Karadžić Jovičević za „Večernje novosti“. Ona smatra da postoji šansa da se njen otac odbrani pred Tribunalom i navodi da prema procjenama stručnjaka, niko do sada nije ovako postavio odbranu, te da niko na ovakav način, čak ni približno, nije prezentovao dokazni materijal. Sonja-Karadžić Jovičevi kaže da je Tužilaštvo učinilo sve što je moglo da oteža pripremu odbrane, a prije svega, svakodnevno su Karadžiću dostavljali hiljade stranica materijala za koji su znali da neće biti predmet budućih izmijenjenih optužnica.

„Sve je to rađeno s ciljem da mu oduzmu vrijeme, da ga obeshrabre i iznure. I danas mu svakodnevno dostavljaju hiljade stranica i desetine diskova sa materijalom, potpuno neselektivno. Odugovlačili su i onemogućavali formiranje tima odbrane skoro godinu dana“, navodi Sonja Karadžić-Jovičević.        

Prema njenim riječima, ratni član predsjedništva BiH Ejup Ganić, kao optuženi za ratne zločine, ne bi smio da bude ni u boljoj ni u goroj poziciji u odnosu na druge optužene.

„Dok se iz budžeta BiH finansiraju odlasci pojedinaca iz državnog vrha u London radi političkih pritisaka na sud, javnost i medije, nema mehanizama pomoći porodicama srpskih optuženika da bar dva-tri puta godišnje posjete one koji su nevini dok se ne dokaže suprotno“, rekla je Sonja Karadžić-Jovičević.

Ona smatra da bi posredstvom državnih institucija BiH trebalo obezbijediti finansiranje razumnog broja posjeta.

„Niko od nas već godinu dana nije bio u posjeti ocu. Ipak, skoro svakog dana smo u kontaktu telefonom, pa nam to donekle olakšava činjenicu da se dugo nismo vidjeli“, kaže kćerka Radovana Karadžića.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare