Nacrt zakona ne odražava interes boračkih kategorija

0

Predsjedniik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, koji je prošle sedmice usvojila Narodna skupština, ne odražava interes boračke organizacije i boračkih kategorija.

Parađina je izjavio Srni da će se kroz javnu raspravu teško doći do korekcije i kvalitetnih rješenja, te da Boračka organizacija treba da svojim punim kapacitetom, a prije svega na posebnim skupštinama organizacije, pokuša da riješi određena „suptilna“ pitanja koja su ostala nedefinisana.

“Nije definisan finansijski kapacitet za isplatu naknada invalidnina, odnosno osnovica za obračun invalidnina“, istakao je Parađina i dodao da je prijedlog Boračke organizacije da osnovica za obračun invalidnina bude 75 odsto od prosjeka neto plate u RS u prethodnoj godini.

„Nije definisano ni pitanje boračkog dodatka, za koji su predviđena dva oblika davanja, što je diskriminatorski odnos predlagača“, rekao je Parađina.

Prema njegovim riječima, ne mogu dva borca prve kategorije, sa snažnim angažmanom u ratu, da imaju različita primanja, što je predviđeno ovim nacrtom zakona.

“Oni koji imaju 65 godina starosti dodatak će primati na mjesečnom nivou, a oni koji nemaju toliko godina na godišnjem nivou, znači neko će dobiti 12 puta više sredstava za godinu dana“, rekao je Parađina.

Parađina je ocijenio da će zbog toga, ukoliko neko od boraca podnese tužbu, ovaj zakon „imati sumnjiv karakter na Ustavnom sudu jer ima diskriminatorski odnos“.

On ističe da je potrebno naći univerzalno rješenje s aspekta doznake boračkog dodatka.

Narodna skupština RS usvojila je prošle sedmice Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata RS, kojim se borački dodatak utvrđuje kao mjesečno i kao godišnje novčano primanje. Nacrt zakona upućen je u javnu raspravu u trajnju od 30 dana.


(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare