Nacrt predviđa rebalans budžeta od gotovo 15 miliona KM

0

Skupština opštine Pale usvojila je danas Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 14.997.000 KM, što je za 2.381.000 KM više od usvojenog budžeta.

Odbornici su usvojili odluku o povećanju cijene isporuke vode privrednim subjektima na Jahorini za 0,50 KM i ona sada iznosi 2,54 KM po metru kubnom vode.

Povećana je i cijena boravka djece u vrtiću „Bubamara“ za 20 KM, tako da će sada roditelji za prvo dijete plaćati 170 KM, a za drugo 120 KM.

Dogovoreno je da do sljedeće sjednice bude usaglašen zaključak o pokretanju inicijative za izgradnju gondole Pale – Jahorina, a nakon usvajanja, zaključak će biti upućen Vladi Republike Srpske i Olimpijskom centru „Jahorina“ da bi se ubrzala realizacija planiranog projekta.

Načelnik opštine Boško Jugović izjavio je da usvajanje rebalansa budžeta opravdano i da se uglavnom odnosi na povećane poreske prihode, vanjsko uređenje i prihode od rente.

„Nastojali smo da učinimo određene izmjene u skladu sa prethodnim zahtjevima svih partija i, ako se ne desi novi talas virusa korona, rebalans će sigurno biti realizovan“, rekao je Jugović novinarima.

On je dodao da su pokrenute određene aktivnosti kada je u pitanju infrastruktura na Jahorini, usvajanje određenih strateških dokumenata, kao što su strategije za bezbjednost saobraćaja, za razvoj ruralnog područja, a razgovarano je i o ekologiji, čime se želi pokazati koliko je za ovu opštinu važno očuvanje životne sredine, rijeka i planina.

Govoreći o povećanju cijene vode na Jahorini, Jugović je rekao da je opravdano i da cijena nije mijenjana skoro šest godina, a pojasnio je da je to tehničko pitanje jer se na Jahorinu voda pumpa i troši električna energija.

„S obzirom na izgradnju i ulaganja na Jahorini, kada je u pitanju vodovodni sistem samo u prošloj i ovoj godini biće uloženo 1,5 miliona KM“, precizirao je Jugović, te ocijenio da viša cijena neće predstavljati problem za poslovanje turističkih kapaciteta na olimpijskoj planini.

Objasnio je i da je današnje povećanje cijene za boravak djece u vrtiću minimalno i da stvarna cijena boravka iznosi 350 KM, a da opština sufinansira razliku.

Riješeno je i pitanje zdravstvene zaštite najmlađih stanovnika opštine, pošto je, kako je naveo Jugović, nakon odlaska iz Doma zdravlja dosadašnjeg pedijatra potpisan ugovor sa drugim pedijatrom koja će od početka avgusta raditi tri radna dana na Palama.

„Insistirao sam da se raspiše konkurs i proba pronaći pedijatar i za ostala dva dana“, naglasio je Jugović i dodao da bi u narednih 12 mjeseci angažman pedijatra bio finansiran sa oko 25.000 KM iz budžetske rezerve.

Predsjednik Skupštine opštine Damjan Škipina rekao je da će u narednom periodu biti definisan zaključak u vezi sa izgradnjom gondole od Pala do Jahorine.

„Ići ćemo prema Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu i očekujemo da će doći do realizacije tog projekta. Povezivanjem Pala i Jahorine gondolom otvorili bi mogućnost Pala za razvoj i postoji saglasnost svih odbornika za jednim takvim projektom, bez obzira na političko opredjeljenje“, istakao je Škipina.

Odbornih SDS-a Marko Sikima rekao je da odbornici ove stranke nisu imali nekih zamjerki na Nacrt rebalansa budžeta, izuzev na predviđenu raspodjelu viška sredstava, ali da su bili protiv odluke o povećanja cijene vode za privredne subjekte na Jahorini i boravka djece u vrtiću „Bubamara“.

„Smatramo da se opštinsko rukovodstvo treba aktivno uključiti i pomoći Domu zdravlja da prevaziđe problem izazvan odlaskom jedinog pedijatra i da se moraju pronaći sredstva za bar jednog pedijatra u opštini Pale“, dodao je Sikima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare