Nacrt budžeta za 2011. godinu manji za 6,3 odsto

0

Skupština opštine Pale usvojila je danas rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 11.991.850 KM, što je za oko 11 odsto više u odnosu na plan za ovu godinu od 10.594.200 KM.

Na današnjoj sjednici razmatran je i Nacrt budžeta za 2011. godinu u iznosu od 8.427.000 KM, što je za 6,3 odsto manje u odnosu na rebalans budžeta za ovu godinu.

Odbornici opozicije, a dijelom i pozicije, istakli su da je ovo do sada najlošiji nacrt budžeta, jer se u rashodima većina stavki smanjuje, jedino se povećava iznos za plate funkcionera i zaposlenih.

Odbornik „Pokreta za naš grad“ Momir Blagojević istakao je da ovaj nacrt budžeta pokazuje da izvršna vlast i skupštinska većina više vodi računa o ličnim interesima, nego o interesima građana.

Nacrtom budžeta planirani su poreski prihodi od 5.222.800 KM i čine 61,96 odsto prihoda, dok su neporeski planirani u iznosu od 3.076.200 KM i čine 36,50 odsto budžetskih sredstava i tekuće pomoći u iznosu od 15.000 KM.

U budžetu za 2011. godinu planirana su i sredstva od prodaje zemljišta u iznosu od 60.000 KM, od povrata ranije datih depozita 53.000 KM, tako da ukupna raspoloživa budžetska sredstva iznose 8.427.000 KM.

Ukupni rashodi za 2011. godinu iznose 8.427.000 maraka, od čega se najveći dio odnosi na lična primanja 2.240.990 KM, što je za 214.790 KM više u odnosu na rebalans budžeta za ovu godinu.

Nacrtom budžeta smanjeni su izdaci jedinicama Civilne zaštite, Crvenom krstu Pale, Udurženju penzonera Pale, dok su ukupna sredstva za sport i fizičku kulturu planirana u iznosu od 203.000 KM, što je za 68.500 maraka manje u odnosu na rebalans.

Odbornici su na današnjoj sjednici razmatrali i Nacrt programa izgradnje i uređenja prostora na području opštine u 2011. godini i Nacrt programa utroška sredstava ostvarenih prodajom šumskih drvnih sortimenata na području opštine u narednoj godini.


Odbornici „Pokreta za naš grad- Pale“ napustili sjednicu zbog uvreda

Današnju sjednicu SO Pale napustili su odbornici „Pokreta za naš grad-Pale“ zbog pogrdnih riječi koje im je sa govornice uputio predsjednik Kluba odbornika SDS-a Mladen Koprivica koji nije želio javno da se izvini.

Šta je rebalans budžeta, a šta nacrt?

Budžet opštine Pale je jednogodišnji dokument, koga priprema komisija i načelnik u saradnji sa drugim subjektima, dok budžet usvaja Skupština opštine Pale.

Načelnik opštine Pale predlaže nacrt budžeta u saradnji sa drugim subjektima Skupštini opštine Pale na javnu raspravu. Imajući u vidu eventualne promjene nastale na raspravi u skupštinskim klupama (konsultacije sa javnosti bi trebale imati značajnu ulogu) načelnik u saradnji sa drugim subjektima skupštini na glasanje predlaže prijedlog budžeta. Ako prijedlog budžeta dobije potrebnu većinu, budžet je usvojen on se šalje Ministartsvu finansija Republike Srpske na odobravanje.

Budžet ima karakter finansijskog plana opštine za jednu godinu i predstavlja jednu prognozu, ali je i više od toga: odredbe budžeta su obavezujuće za sve organe na rashodnoj strani i predviđeni izdaci se ne bi smjeli prekoračivati bez rebalansa budžeta, tj. bez izmjene budžeta po istoj proceduri po kojoj je donijet.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=kGZvYjxBy9E}

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare