Načelnik opštine primio ambasadora Slovačke

0

ROGATICA – Nakon prijema u kabinetu načelnika opštine Rogatica Tomislava Puhalca ambasador Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini Jan Pšenica posjetio je, juče, Osnovnu školu „Sveti Sava“ gdje je bio veoma srdačno dočekan.

Povodom posjete ambasadora priređena je prigodna priredba, obilazak učionica i razgovor sa đacima u kome je, prema njegovim riječima, gospodin Pšenica zaista uživao.

Njrgova Ekselencija ambasador Pšenica školi je predao na upotrebu 264 stolice koje je Ambasada Slovačke donirala rogatičkim osnovcima.

„Čast nam je što smo danas u prilici da budemo domaćini Njegovoj Ekselenciji ambasadoru Slovačke. Značajna nam je današnja donacija, ali i razgovori gdje smo dogovorili da naša saradnja bude nastavljena i u budućnosti.“ rekao je načelnik opštine Tomislav Puhalac.

Odjeljenje za privredu Opštinske uprave Rogatica apliciralo je za tzv. male grantove pomoći lokalnim zajednicama koje dodjeljuje Ambasada Slovačke, a oni su delegirani problem prepoznali kao značajan i prihvatili da funansiraju njegovo rješavanje. Kupljene su 264 školske stolice ukupne vrijednosti 10.000 KM za koje je Ambasada obezbijedila 90% sredstava, a Opštinska uprava Rogatica oko 10%. Stolice su odmah predate na upotrebu osnovcima, koji su ih željno čekali.

„Nama je važno da đaci imaju kvalitetnu opremu i prostor u školama, i zbog toga smo podržali ovaj projekat. Posebnu radost nam predstavlja to što će ove stolice koristiti ne samo generacija đaka kojoj smi ih poklonili, nego i nove generacije koje dolaze“ rekao je ambasador Pšenica i naglasio da postoji raspoloženje i za nastavak saradnje: „Spremni mo da podržimo i druge projekte u osnovnim i srednjim školama, ali i sve druge projekte od kojih korist ima što veći broj građana. To nam je važan kriterij kod odlučivanja o podršci, odnosno o usmjeravanju sredstava koja odvajamo za podršku i razvoj lokalnim zajednicama“ kazao je ambasador Pšenica.

Riječi zahvanosti uputio je i direktor Osnovne škole Tomislav Pavlović: „Zaista sam najiskrenije zahvalana ambasadoru Slovačke, jer nam je školski inventar u trošnom stanju. Takođe sam zahvalan i načelniku opštine Tomislavu Puhalcu i njegovim saradnicima koji su prepoznali ovaj problem kao važan za lokalnu zajednicu i aplicirali projektom kod Ambasade Slovačke.“

Inače, dosta infrastrukture u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ je „nagriženo zubom vremena“, da ne kažemo da se nalazi u dotrajalom stanju. Međutim, ono što je najveći problem jeste oštećeni krov koji prokišnjava i stolarija koja skoro da više i ne obavlja svoju funkciju. Naime, veliki dio toplotne energije gubi se zbog loše stolarije, što znatno otežava zagrijavanje učionica i ozbiljno poskupljuje ovu stavku.

(www.palelive.com / www.opstinarogatica.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare