Nabavljena nova oprema za kontrolu brojila

1

Zavisno preduzeće „Elektrodistribucija“ Pale nabavila je modernu mjerno ispitnu opremu koja omogućava kontrolisanje brojila u skladu sa zakonskim zahtjevima, rekao je danas direktor ovog preduzeća Aco Stanišić.

Stanišić je istakao da su se nabavkom ove opreme stekli uslovi da Služba za verifikaciju brojila uputi zahtjev za akreditaciju prema standardu ISO/IEC 17020 ka Institutu za akreditovanje u BiH.

On je naglasio da je cilj akreditacije da se unaprijedi povjerenje u rad Službe za verifikaciju brojila, koja vrši kontrolu brojila za potrebe matične organizacije i za privatne klijente, a istovremeno je i preduslov da od Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju dobiju ovlaštenje za samostalnu verifikaciju brojila.

Stanišić je naveo da je Služba za verifikaciju brojila uspostavljeno kontrolno tijelo za nadzor ispravnosti mjerne opreme, te da su svjesni značaja ove Službe i kvalitetnog kontrolisanja brojila.

Rukovodilac Službe za verifikaciju Tijana Kosmajac navela je da se nabavljena moderna mjerno ispitna oprema sastoji iz mjerno ispitnog regala PTC – 8320D od 32 mjerna mjesta i etalon brojila HC3100H te da je etalon brojilo trofazno, multifunkcionalno, visoko osjetljivo brojilo, klase tačnosti 0.05, mjernog opsega struja do 125 A.

Kosmajčeva je naglasila da je jedan od najvažnijih zahtjeva standarda ISO/IEC 17020 nepristrasnost i nezavisnost Kontrolnog tijela.

U saopštenju preduzeća „Elektrodistibucija“ Pale navode da će ispunjavanjem ovog standarda Služba za verifikaciju brojila osnažiti povjerenje klijenata preduzeća u pogledu sposobnosti da izvede posao kontrolisanja na nepristrasan način.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Koliki će nam sad računi dolaziti i da li su otporni na grmljavinu.